zondag 4 februari 2018

Een maand in de Carieb

31 januari, super blue moon en bloodmoon

 Op nu.nl wordt er gesproken over een bijzonder fenomeen wat waar te nemen is op 31 januari. De stand van de maan is dan dichtbij de aarde als het ook nog eens voor de tweede keer deze maand volle maan is.
Tijdens onze nachtelijke tochten ( even snel gerekend waren er dat tot nu toe zo ongeveer 35) waren wij altijd blij als er een groot stuk maan zichtbaar was en helemaal als deze vol scheen. De nachten waren dan prettiger om in de zeilen.
We liggen nu nog op Martinique en op de ankerplek bij St Anne waren meerdere ankeraars die de mooie maan op de foto hebben vastgelegd. Hier was het niet de Blue moon maar hij was wel groot en mooi vol.

Super bluemoon en superbloodmoon
Dit fenomeen doet zich volgens NASA eens in de 2,7 jaar voor. Om de 29 dagen bereikt de maan de minimale afstand tot de aarde. Als dit samenvalt met volle maan spreek je van een supermaan.
Bloedmaan
Men spreekt van een bloedmaan als er een totale maansverduistering plaatsvindt, De rode gloed van de bloedmaan ontstaat doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet naar de aarde kan kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De danmpkring buigt het dan af naar de maan, rood licht wordt het best afgebogen, daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.

Als de bloedmaan op hetzelfde moment plaatsvindt als de supermaan heet dat een superbloedmaan

Erg zeldzaam
De laatste keer dat een blauwe superbloedmaan verscheen was op 30 december 1982. Het verschijnsel was toen waar te nemen voor mensen in Europa, Afrika en West Azië.Op 31 januari zijn inwoners van Noord Amerika de eilanden in de stille oceaan, Australie, Azie en Rusland de gelukkigen. In Nederland is alleen de blauwe supermaan te zien. In andere werelddelen gaat het verschijnsel ook gepaard met de maansverduistering.
De volgende superbluemoon of blood is door NASA voorzien op 2037. Mogelijk is deze dan ook in Europa zichtbaar.(bron; de gelderlander.nl)

Een dag als alle anderen??

We krijgen  vanuit Nederland de vraag wat doen jullie nou eigenlijk de hele dag.
Dat vragen wij ons ook af daarom maar eens een dag bijgehouden wat we zoal doen want de dag is voorbij voor we er erg in hebben en voor jullie misschien leuk om te lezen.

We beginnen met ontbijt zo tussen 8 en half negen smorgens, John handelt daarna zijn administratie af zoals; zijn mail o.a. naar de jeanneau dealer ivm een besteld pakketje, betalen van rekeningen, etc. Ondertussen een kopje koffie of 2. Het verduisteringsgordijn boven ons hoofd in de voorkajuit is losgelaten, deze repareren door oude lijmresten te verwijderen en een nieuwe plakrand aan te brengen met de gisteren aangeschafte zeiltape bij de zeilmaker.
Dan gaan we vandaag anker op om bij de Marina water te tanken, we hebben geen watermaker dus moeten zo af en toe de tanks ergens vullen. Bij de marina kan dit tegen een redelijke prijs aan de tanksteiger. We moeten wel even wachten voor er plek is want wij zijn niet de enige die water, diesel of benzine nodig hebben.
Beide watertanks gevuld, handwas gelijk goed uitgespoeld,  Diesel hebben we nog genoeg betalen we en gaan onderweg naar de ankerbaai bij St Anne, ongeveer 20 minuten varen. Hier liggen flink wat boten voor anker en op de bodem liggen aardig wat stenen. We proberen twee keer het anker te laten pakken wat dichter naar het strand maar we komen steeds op flinke stenen uit, niet alleen het anker pakt hier niet maar de ketting maakt ook flink kabaal over de stenen. We zoeken een plekje wat verder naar achteren, de tweede keer hier pakt het anker wel en als John met duikbril en snorkel kijkt hoe het anker ligt, ligt deze tussen zand, planten en zeekomkommers. Prima dus. Inmiddels is het rond half 2 dus maar eens een broodje eten met wat te drinken. Overdag is het gemiddeld 30 graden dus flink blijven drinken. O ja, die handwas ook nog even opgehangen. Wel even blijven opletten dat het niet wegwaaid want de wind trekt weer flink aan.
Na de lunch de keuken en de WC weer eens een goede poetsbeurt gegeven. Een drankje daarna om het verloren vocht weer aan te vullen. Dan toch ook nog even een plons naast de boot in het water om een beetje af te koelen. Opdrogen, drankje en dan begint de zon te zakken dus het avondeten kan bereid worden. Daarna het feestmaal samen opeten. Koffie zetten en tijdens het koffiedrinken checkt John nogmaals zijn mail of ons bestelde pakket er is. O ja, nog even vermelden dat we hier op Martinique onze bundel van nederland kunnen gebruiken dus ook Monique checkt tussendoor wattsapp, mail, nu.nl, etc.
Na de eerste kop koffie samen afwassen en afdrogen, en dan nog een kopje koffie. Vandaag kijken we ook met bewondering naar de volle maan en maken hier mooie foto’s van.
Rond 9 uur half 10 vallen onze oogjes meestal dicht en zoeken we ons bed op.


Inmiddels is ons pakket gearriveerd en bij ons bezorgd in de marina. Zijn we weer van de baai daar verhuisd naar St Anna en hebben daar het plaatsje bezocht. Een klein dorpje dat leeft van de toeristen en zeker ook van bewoners op de boten voor anker in de baai
 We hebben de trap beklommen naar de kapel. We zijn de poort doorgegaan "Porte du jubile de la misericorde".  Het voert je langs beeltenissen van de kruiziging van Jezus en langs een tuin met een prachtig uitzicht over de baai waar we voor anker liggen.


 Meerdere hagedissen komen we tegen op de muur langs het pad. Ze zijn niet bang en blijven zitten als je dichterbij komt.
 In het plaatsje zelf hangen allemaal versieringen aan de bomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten