zondag 28 januari 2018

Traditioneel zeilen in de baai bij le Marin

Vandaag zondag 28 januari waait het stevig. Er raken diverse boten van hun anker. Er varen boten rond met wedstrijd boeien. Er gaat dus een wedstrijd plaatsvinden. Aan de kant zien we steeds meer kleurige zeilen verschijnen. Afgelopen dagen hebben we al af en toe een traditionele zeilboot met vierkante zeilen zien varen.  Nu zijn het er een stuk of twaalf. Ze starten voor het strand en varen de baai uit en komen dan weer terug. De wind trekt flink aan. De boot is van hout en er steken stokken uit waar de bemanning, dit zijn er aardig wat, de boot mee in evenwicht houdt. Geen trapeze werk maar flink wat kracht om van de ene zijde van de boot naar de andere te gaan en op de stokken je in evenwicht houden. Geen zeiltocht voor watjes.
Er gaan in een bui met ruim 35 knopen ook een paar om of eigenlijk zinken ze half en moet men flink hozen om de boot drijvende te houden. Een volgbootje trekt ze dan vervolgens naar de kant waar ze verder kunnen met hozen tot de boot weer volledig drijft.
Na de flinke bui zijn alle boten weer teruggebracht naar het strand en wordt er smiddags opnieuw gestart. Nu verloopt de wedstrijd wel volledig. We hebben niet meegekregen wie heeft gewonnen.
Het was in ieder geval een mooi spektakel om erbij te zijn als toeschouwer
Hier moest men flink hozen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten