vrijdag 26 januari 2018

Martinique

Martinique is het derde eiland dat we bezoeken in de Carieb. De oversteek van St Lucia is toch weer een knobbelige tocht. Het is uiteraard een zeegat waar de golven van de Atlantische oceaan door rollen naar de Caribische zee. Boven het eiland St Lucia gaat de diepte ook nog eens van ruim 2000 meter naar een kleine 30 wat ook hogere golven geeft. En natuurlijk wordt er 15 tot 20 knopen voorspeld maar hebben we ruim 20 knopen met in de vlagen 30 knopen wind. Het is hierdoor maar een tocht van 3 uur dus we zijn er zo. Aan het begin van de vaargeul liggen allemaal jerrycans, visserslijnen dus even voorzichtig naar binnen varen.
Met de kaartplotter zien we goed waar de ondieptes in de baai zitten. We zien ook hier en daar wat wrakken liggen. Zonde van deze schepen. Zou dit nog van de afgelopen Hurricane vorig jaar september zijn vragen wij ons af. We horen van een ander Nederlands stel die hier al langer rondvaart dat dit deels  losgeslagen schepen zijn van eigenaren die of zijn overleden of waar het onbekend is waar ze zijn. Blijft zonde vinden wij.We liggen eerst wat meer naar het zuiden in de baai echter schuurt de ankerketting over stenen heen wat zeker snachts voor kabaal zorgt. We spotten de Thalassa, en zij vertellen dat waar zij liggen geen stenen liggen maar het blubber is op de bodem. We verkassen dus na 2 nachten. Bij het herankeren staat er best weer wat wind. We liggen dan ook niet in 1 keer goed vast. We hebben de rubberboot met motor naast de boot hangen die krijgt een duwtje van de boot en pakt daardoor een windvlaag en kiept ineens op de kop. Balen want dit is niet goed voor de motor. John trekt de rubberboot zo snel als het lukt weer overeind en we krijgen ook het anker eindelijk goed in de grond. Nu snel de motor aan boord en uit elkaar om al het zoute water er uit te krijgen. Karterolie eruit en karter nog eens doorgespoeld. Nieuwe olie erin. Ook de benzine tank heeft water binnen gekregen dus ook die moet leeg en opnieuw gevuld.
Onder het klussen komt Pieter naar ons toegevaren, een hollander die met zijn vrouw in de Carieb Chartert en het omslaan van de rubberboot heeft zien gebeuren. Hij vraagt of we hulp nodig hebben en als we naar de kant moeten voor een en ander hij wil helpen.
Super aanbod maar na een hele middag klussen maar het lukt John om de motor zeewater vrij en aan de praat te krijgen, is het niet nodig. Dit was even een “Ran momentje”zeiden we tegen elkaar.Er zit hier ook een zijarm waar je met de rubberboot in kan varen langs mangrove om bij een Shoppingmall te komen. Het is een bijzonder stukje natuur.We hebben de plaatselijke supermarkten inmiddels gevonden en onze voorraad weer wat aangevuld. Ze hebben hier ook weer vers vlees ipv alleen diepvries. We besluiten om weer eens te BBQ-en. Het is alweer in de Algarve dat we dit voor het laatst hebben gedaan.

Soms regent het flink, daar zijn we hier best blij mee. Na het zeilen wordt de boot weer mooi zoet en wij kunnen zo een douche nemen zonder het water in de watertanks aan te spreken. Water is hier namelijk best beperkt. Je kan het kopen in de jachthaven of bij een waterboy die rondvaart met een boot. Vanmorgen hadden we zo'n plensbui dus heerlijk beide even in de kuip gedouched. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten