donderdag 15 maart 2018

Via Dominica naar Guadeloupe


We hebben in Fort de France al uitgeklaard van Martinique omdat we op maandag ochtend vroeg willen vertrekken en op zondag uitklaren niet overal kan. Onder spinaker, ja er staat sinds lang weinig wind uit een gunstige richting, zeilen we naar Saint Pierre in het noorden van Martinique.
Het is ook zowaar droog en er is live muziek op de kant. Het is niet helemaal ons genre maar het klinkt erg gezellig. Op de jetty vermaakt de jeugd zich luidruchtig. We kunnen ons dit wel voorstellen als het al zo vaak flink heeft geregent en het nu eens volledig droog is.

In Saint Pierre loopt de wekker de volgende ochtend om 6 uur af na een onrustig nachtje doordat er flinke swell in de baai staat. (De jeugd was op een redelijk tijd weer vertrokken van de jetty)
We hebben op de voorspellingen gezien dat de wind tegen zal zijn maar er is 0 tot 5 knopen wind voorspeld. We gaan op de motor naar het noorden en verwachten wel iets meer wind zoals we inmiddels gewend zijn.
We spotten veel hout en cocosnoten in het water en tussen dit alles zien we ineens een slapende walvis. Als we langsvaren duikt deze snel onder. We blijven dit een raar gezicht vinden. Je ziet een rare bobbel in het water drijven en denkt: wat is dat? Maar voor je het goed ziet duikt het dier snel weg.
Als we denken dat er voldoende wind staat om te zeilen en we toch besluiten om naar Portsmouth op Dominica te gaan als tussen stop valt de wind volledig weg. Ook blijkt er bijna 2 knopen stroom tegen te staan. John begon al bijna aan het vermogen van de motor te twijfelen. We zien nog meer hout, ja zelfs hele boomstammen drijven. We denken dat dit nog een restant is van de orkaan Irma en Maria die afgelopen najaar hier in de Carieb hebben geraasd. De wind is ongewoon noordwest nu door een depressie op dit moment in het noorden. We denken dat dit het drijvende hout naar het zuiden brengt.
John kijkt nog eens op de dieselmeter en ontdekt dat we wel erg weinig diesel volgens de meter hebben, dus de optie om toch maar door te gaan in het donker naar Guadeloupe zit er niet in. We hopen dat we in Portsmouth kunnen tanken. 

Als we langs Dominica varen zien we al veel schade van de orkaan Maria op de hellingen van de bergen. Dit was ook de reden dat we eigenlijk dit eiland wilde overslaan.
We komen bij zonsondergang de baai in en worden vriendelijk begroet door een meneer van de P.A.Y.S. organisatie. Hij vraagt of we hulp nodig hebben bij de moorings maar we geven aan dat we voor anker gaan en morgen weer verder willen. 

Bij het licht in de ochtend bij het opstaan ervaren we helemaal welke schade orkaan Maria afgelopen najaar heeft aangericht op dit eiland. Het lijkt alsof er met een bot scheermes door de bomen is gegaan. Het maakt grote indruk op ons. We zien dat er ook veel  schade aan de huizen is mn de daken die volledige zijn verdwenen. De palmbomen op de kant zien er ook zeer sneu uit. We zien wel dat er al wel weer groen aan komt.
We vragen aan de man van P.A.Y.S. of het mogelijk is om diesel te tanken. Dit kan met de jerrycan bij de ferrydock.
Het is een beetje dubbel. We realiseren ons dat mensen hier leven van bananen maar zeker ook van de toeristen. Cruise schepen blijven weg omdat ook het dock voor cruiseschepen is verwoest maar ook het er nu niet heel gezellig uitziet voor de toeristen . Men doet er in de baai bij Portsmouth alles aan om ons vriendelijk te ontvangen en zijn ook benieuwd of we weer terugkomen als we smorgens vertrekken. Toch voelen we ons niet heel prettig om bij deze mensen als voor hun rijke hollanders voor de deur voor anker te liggen en kiezen ervoor zo spoedig mogelijk anker op te gaan en te zeilen naar ons eigenlijke doel les saintes.We hebben een mooie zeiltocht naar de eilanden. Vanuit het zuiden zijn het ruige rotsen waar we tussendoor varen om voor het plaatsje Bourg een mooring op te pikken. Men heeft op 3 locaties moorings geplaatst om de natuur onder water zo min mogelijk te laten beschadigen door ankers. Er zijn nog wel een paar plekken waar je je anker mag laten zakken.
Na wederom het inklaringsritueel voldaan te hebben op de kant bekijken we het eiland en het fort van Napoleon.


Les Saintes is een eilanden groep behorend bij Guadeloupe. Dit is ook weer frans, betalen dus met de euro en tja we dachten ook onze internet bundel etc te kunnen gebruiken. Bij John lukt dit wel maar Telfort denkt dat ik op Dominica ben. Een beetje jammer.
Ook hier zien we enige schade aan de bomen op het eiland door de orkaan. Niet zo heftig als op Dominica.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten