vrijdag 6 augustus 2021

Terugkeer naar Nederland

Cuxhaven is de juiste plek om ervaring uit te wisselen. Het is beduidend rustiger in de haven dan de vorige 2 keren dat we hier waren. We zouden dinsdag avond weg. Er gaan een aantal boten al in de ochtend weg maar omdat we de afstand in tweeen willen knippen is in de avond weg om de volgende dag bijvoorbeeld Nordeney of Borkum aan te lopen met het tij het beste. Als we het weer dinsdagochtend nog eens bekijken is deze niet heel gunstig om dinsdag avond te gaan met een tussenstop. Er komt veel wind aan dus uitloop is er niet echt of we liggen gelijk een week vast. We besluiten daarom op woensdagochtend weg te gaan en gelijk door te zeilen naar Vlieland.

Er is nog wat proviand ingeslagen voor de oversteek. De avond ervoor wordt er alvast gekookt zodat op zee dit alleen maar warm gemaakt hoeft te worden. Voor vertrek in ieder geval een pot koffie en een thermoskan heet water gemaakt en voldoende brood gesmeerd om zo te kunnen pakken. Om 10 uur varen we uit met sleck om daarna de stroom mee te krijgen. Even wordt de moter nog getest. Geen rook en na afkoeling staan de vloeistoffen ook op voldoende niveau. We zeilen de Elbe af met een hele stoet zeilen achter ons aan.  Als we de Elbe af zijn hijsen we Genaker. Er is weinig wind en om wat voortgang te houden is wat extra meter zeil wel zo handig. Voor de Weser en de Jade valt de wind weg. Om vlot de shippinglijn over te steken gaan we een stukje op de moter varen. Na de oversteek komt er weer wat wind en tot aan de schemer zetten we de Genaker er weer bij. Dan draait de wind ook verder en boven we de Genua uit. Rond middernacht draait de wind verder en gaan we moterzeilend tot het morgenglorend verder. Om beurten rusten we wat en draaien we wacht. De tocht verloopt rustig en voorspoedig. De zonondergang en zonsopkomst zijn prachtig. 

                                                 Met dank aan de " Just do it"

De zonsondergang zien de beide dames, de mannen hebben dan hun rustmoment voor het invallen van de duisternis.

Boven de “stortemelk” valt de wind weg en klopt de kaart niet helemaal t.o.v. de werkelijke waterdiepte. We varen meer richting de geul om voldoende water onder de kiel te hebben.

Bij Vlieland is het redelijk druk, er liggen al diverse boten voor anker te wachten om naar binnen te mogen.  Het is zomers warm. Afkoeling in het water is heerlijk. Als i.v.m. lopend tij een hele rits boten de haven heeft verlaten mogen we allemaal naar binnen en krijgen een box van de havenmeester toegewezen. Nog een aankomst drankje en dan eten, koffie , kort de benen strekken op het strand en dan vroeg kooien. Het tochtje hakt er toch wel een beetje in.                                                   The day after, wandelen op Vlie 😅


1 opmerking: