vrijdag 7 juli 2017

Naar Zuid Bretagne, eindelijk weer zomer

We gaan vandaag door de Channel de Four, dit is een stuk waar je geen stroom en wind tegen moet hebben. Zowaar staat er vandaag oosten wind. Dan wel weer heel weinig maar toch eindelijk wind uit de goede richting. We gaan tot de knik naar het zuiden achter de Genaker aan. Omdat we bij het begin van het Beboeide deel sleck ( geen stroom) willen gaan we het eerste deel tegen de stroom in. Als de wind wegvalt en er teveel stroom tegen staat om met Sleck op dat punt te zijn gaan we motorzeilend verder. Bij de eerste boeien gaan we weer zeilen en krijgen al snel de stroom mee. We waren hier dus mooi op tijd. Bij de Bai Brest willen we weer oosterlijk naar Camaret. Hier moeten we weer aan de wind zeilen. Met dit einddoel voor vandaag in zicht en de zon die aan de hemel staat is dit prima. We zoeken een plekje in de haven. Later schuiven we toch door naar een Mooring. Het is onrustig in de haven met dit heerlijke zomerse weer is een mooring net zo prima.We zijn inmiddels precies een maand onderweg en hebben ook een feestje aan boord. De schipper is vandaag jarig. We halen gebak en genieten ervan achter de mooring heerlijk bij de koffie.

John raakt in gesprek met de bemanning van de Ravissant, zij zijn op de terugweg naar Nederland na 2 jaar met de boot in Portugal te hebben gelegen en daar overwintert te hebben. We worden uitgenodigd om bij hun aan boord een drankje te komen doen en krijgen dan een hele lijst aan tips voor plekken om in Spanje en Portugal vooral naar toe te gaan. We zijn heel nieuwsgiering geworden en een super leuke ontmoeting.

Na de koffie en nog een aantal ankertips van Kees aan de franse kust gaan we onderweg naar Audierne. Er is weinig wind en de zon schijnt volop. We vertrekken in korte broek en T-shirt.


De baai van Brest uit naar de laatste stroomkaap van west Frankrijk Il de Seine. Ook hier kan het flink stromen. En moet je goed plannen met wind en stroom. Er is echter zeer weinig wind en we dobberen dan ook met 1,8 knopen voortgang door de stroom langs de kaap heen. Er staan wel diverse stromingen die je nu heel goed in het water ziet.

Als we op de motor varen naar Audierne want de wind is er nu helemaal uit zie ik een vin boven het water. Er zijn namelijk heel veel visbollen langs de gehele franse kust dus we zijn steeds gefocust om ons heen. John herkent er een een maanvis in. Als we dichterbij komen zien we inderdaad een niet echt knap exemplaar net onder het wateroppervlak. We proberen hem vast te leggen maar dit lukt helaas niet dus even een plaatje van het internet geleend.
De vis wordt door de engelsen ook wel Sunfish genoemd omdat het lijkt of ze liggen te zonnen aan het wateroppervlak.

Bij Audierne gaan we niet de rivier op maar gaan aan een Mooring buiten liggen. Hier lig je achter een breekwater en met de noordwesten wind weinig zoals nu lig je daar prima. Een jongen komt mooring geld halen en vraagt of we morgen ochtend broodjes willen. We doen de bestelling. Als je naar de kant wilt kan je hem ook oproepen via de marifoon op kanaal 9. Dat scheelt de rubberboot oppompen. We nemen een duik in het water. Best koud nog wel. Zeker nu we lekker opgewarmd zijn door de zon. Beiden hebben we niet zo zin om naar de kant te gaan. We luieren nog wat in de kuip en genieten van de mooie avond.

Snachts is het nog best hobbelig geweest achter de mooring. Een zeedeining kwam de ankerplek wel in. Daar moeten we nog wel aan wennen. Ook liggen de moorings niet zo heel ver uit elkaar dus John heeft nog wel een paar keer snachts gekeken of we niet tegen een andere boot aan draaide. Maar het is allemaal goed gegaan. Rond half 9 werden onze broodjes bezorgd. Super service en niet duurder dan bij de bakker zelf. Bij mooi weer dus zeker een aanrader.

Na de koffie gaan we onderweg naar Loctudy, om de hoek bij Penmanach. Als we weg gaan is nog bijna geen wind maar na een uurtje kan het zeil en de Genaker omhoog en zeilen we de volledige 30 mijl heerlijk verder naar het zuiden. Het is om de hoek wel even goed de Kardinalen in de gaten houden en dan de rivier op gelijk aan bakboord zit de marina. We willen eigenlijk wel weer aan een mooring maar de havenmeester geeft aan dat we daar te groot voor zijn. We worden dus gewezen naar een plek in de haven. Wederom een dure ligplaats maar na een paar nachten mooring voor nu prima. Morgen willen we boodschappen doen en dan de rivier de Odet op om daar te ankeren.
Het blijft nog even zomer zegt het weerbericht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten