zaterdag 22 juli 2017

Spaanse cultuur


Gijon is een grote stad met een aantal stranden. Achter de haven zit een oud gedeelte van de stad, Cimavilla. Playa de San Lorenzo doet oost-spaans aan met flats en een flink strand bij Eb. Bij vloed staat het strand onder water en zwemmen de vissen er. Aan de andere zijde van de haven ligt het strand Bahia de Poniente. Dit strand blijft beschikbaar bij vloed is wel minder breed.
In Cimavilla zijn resten van een batterij en staat het monument "Elogio del Horizonte". Er zijn voldoende terrasjes, drank en eetgelegenheden. Vlak bij de haven zit een supermarkt met een verse groente, vlees en visafdeling. Hier kunnen we onze voorraad proviand weer goed aanvullen.

We gaan een plaatsje verderop naar Luanca, in de vaarwijzer wordt alleen een anker mogelijkheid benoemd maar op de kaartplotter staat een nieuwe marina. We gaan kijken wat het is, dit is maar 7 mijl verder dus kunnen eventueel terug als het tegenvalt. De Marina zelf blijkt vooral voor locals maar aan de kopsteiger vinden we een plekje met voldoende water. De ankerplek lijkt niet diep genoeg voor ons. De havenmeester komt ons snel tegemoet om de lijntjes aan te pakken bij het aanleggen. Hij doet zijn best om ons uit te leggen waar we ons kunnen melden, erg veel engels kan hij niet maar met handen en voeten lukt het allemaal. We gaan op het strand naast de Marina lekker luieren tot de zon achter de wolken schuil gaat. Een kort dipje in zee, deze is nog best fris zeker als je flink opgewarmd bent door de zon. Als we het plaatsje zelf gaan bezoeken blijkt dit wederom een echt spaans dorpje te zijn. Het is er gezellig druk met toeristen. We zoeken een slager en komen uit bij de slager Garcia. We kopen daar bijna dezelfde hoeveelheid vlees als in Cherbourg om vanavond te barbequen en we hoeven hier maar 6 euro 50 af te rekenen tegen in Cherbourg iets van 28 euro. Zo dat scheelt nogal wat.
John had gezien dat het volgende plaatsje Ria de Avilés ook leuk moest zijn dus gaan we daar naar toe. De kaap om is echter wel flink tegen de golven in. En het zijn weer beste golven. Het tochtje loopt een beetje verwarrend. Het is wel maar 12 mijl varen maar toch heel inspannend. Als we de rivier aanlopen komt er ook net een flink zeeschip aan dat voor ons door 2 slepers ( zonder AIS) naar binnen wordt gesleept. We sukkelen rustig achter ze aan naar binnen en moeten wachten tot ze zijn gedraaid op de rivier om het schip aan de kade af te meren. 2 mijl de rivier op liggen pontoons van de jachtclub. We zien hier verder niemand en leggen aan waar ook een franse passant ligt. Een rondje door het oude centrum wat inderdaad verrassend is ten opzichte van de vele industrie op de rivier. Je verwacht elk moment dat Zorro te voorschijn komt op zijn paard.
De pontoons liggen ook aan de drukke aanvoerroute naar de industrie dus heel rustig is het niet. Er is geprobeerd om een mooie boulevard te maken met roestvrijstalen reling.

Na een rumoerige nacht en het nog niet tot rust te zijn gekomen van de tocht over de golf van Biskaje besluiten we terug te varen naar Gijon. Een aantal van jullie zal ons dit hebben zien doen via de AIS.
In Gijon bekijken we wat we verder willen. Monique heeft even genoeg van de golven. Als we in Gijon aankomen wordt er een bizarre lucht show gegeven met diverse stuntvliegtuigen, helikopter en een Mirage. Vooral die laatste laat bizarre stunts zien, echt wel vlak boven de bebouwing.
S-avonds spreken we de bemanning van SY Augusta, Tanja en Ben, We vertellen hun ons dilemma en vernemen dat zij ook niet zo lekker zijn overgestoken. Zij blijken ervaring met dit deel te hebben en verzekeren ons dat na Coruna het steeds mooier en stabieler wordt. We slapen er nog eens een nachtje over en dit sparren doet ons goed.

We besluiten in Gijon op rustiger weer te wachten en dan verder naar het westen te gaan. Gijon is een hele leuke stad daar vermaken we ons dus nog wel even. We doen boodschappen en nemen de fietsen om naar de andere zijde van de baai te fietsen. Het is vandaag wat bewolkt maar wel prachtig fietsweer. De boulevard met fietspad is zo'n 5 kilometer. Met hoog water kletst het water op sommige plekken flink omhoog en soms zelfs over de rand. Langs het stukje strand zijn surfers op de golven bezig.

Gijon:
is een gemeente in de spaanse provincie Asturië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige comarca. De stad staat vooral bekend om een van de grootste havens van Noord- Spanje
Bron: Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten