vrijdag 14 juli 2017

Quatorze Julliet

Vanuit het havenkantoor lenen we fietsen en gaan naar "Lorient la Basse" hier zijn een aantal musea gevestigd en staan loodsen van franse top zeil ploegen. Het zeiljacht Dong Feng van de Volvo Ocenrace ligt aan de steiger en de verschillende Pen Duick boten liggen voor het museum.
John wil naar Cite de la Voile wat is gewijd aan de franse zeilheld Eric Tabarly. We fietsen wat rond en besluiten alleen daar heen te gaan. Dit museum is helaas meer voor niet zeilers om te ervaren wat het zeilen allemaal inhoudt. je kan zeilen hijsen, bekijken wat de wind doet met je koers. Je kan met kleine zeilbootjes radiografisch in een basin zeilen. Aan het einde gaan we nog in een simulator waar je ervaart hoe het zeilen op een 60 voet zeil racemonster er aan toe gaat. Dit is wel leuk gedaan. Je wordt ook natgesproeid als er een golf over komt. Echt nat wordt je niet maar je krijgt zo wel een goed idee. We fietsen nog naar Lorient zelf. Het deel dat wij doorkomen is vrij somber en deprimerend. Niet echt een mooie stad. Omdat de duitsers in de tweede wereldoorlog hier een onderzeeboot basis gebouwd hebben is deze stad door de geallieerden bijna volledig in de as gelegd. Er is daarom bijna niets overgebleven van het oude Lorient.


Als we terug in de haven zijn besluiten we om naar de overkant te zeilen naar Ile la Groix. In de vaargids staat dat bij drukte je met meerdere aan een mooring ligt. We gaan zien wat het is. Als we er aankomen na een kort zeiltochtje ( 6 mijl) is het al best druk in de haven. We worden door een havenmeisje in een dinghy geholpen bij het aanleggen voor met een lijn naar een mooring en aan de achterzijde. Aan stuurboord komen er nog 3 boten bij ons naast te liggen. Allen liggen ook met een lijn naar de boei aan de voor en achterzijde. We krijgen geen boten aan bakboord. Als snel zien we waarom niet. De Ferry komt binnen en parkeert aan de kade naast ons op zo'n 10 meter van ons af. Het lijkt wel een beetje Brunsbuttel in het Kielerkanaal.
Op de breakwater zien we vuurwerk opgesteld. Dat is ook de reden van alle drukte. Vanavond wordt dit afgestoken voor de viering van de 14e juli. Dit hadden we ons niet gerealiseerd dat dat op de 13e al gebeurt. John pompt de rubberboot op waarna we de kant op gaan. Het is een mooi eiland met ruige rotsen. Het wordt vergeleken met Alderney één van de Kanaaleilanden. Dat klopt wel een beetje maar het is hier wel drukker met auto's. Bij de supermarkt doen we wat inkopen voor het geval we morgen of overmorgen gaan oversteken naar Spanje.
Een drankje op een terras aan de haven en dan weer aan boord. We wachten af wat voor spektakel het vuurwerk vanavond gaat brengen.
Als het bijna 12 uur is wordt het vuurwerk ontstoken. Het is prachtig en flink lang ook. De ene vuurpijl nog mooier dan de andere in allerlei kleuren. Paars, Wit, Groen, Blauw, Geel. De kade staat afgeladen met mensen en wij zitten recht onder alle mooie kleuren. Er is in ieder geval niet op bespaard.

We blijven nog een dagje aan de mooring liggen. Met de bestudering van de gribbfiles denken we morgen te gaan oversteken naar Spanje. We gaan met de rubberboot en 2 jerrycans naar de kant. In het dorp zo'n 2 km lopen zit een tankstation waar we diesel tanken. Gelukkig is het bult op met lege Jerrycans en bult af met de volle. Verder proberen we vandaag een beetje te relaxen om uitgerust aan de oversteek morgen te beginnen. Dit gaat wel wat lastig omdat het vandaag een stuk chaotischer er aan toe gaat in de haven. Ook wil men toch nog een boot bij ons aan bakboord maar de medewerkers van de Ferry zijn het hier niet mee eens. Wat ons heel duidelijk lijkt. Wordt wel heel krap voor ze met aanleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten