woensdag 11 oktober 2017

Geuren en kleuren komen je tegemoet

Gisteren hebben we gezien dat er bootjes naar de overzijde van de rivier met pasagiers voeren. We besluiten om te proberen om ook op deze wijze naar Rabat over te steken. We lopen naar de visserssteiger, hier leeft een gezinnetje in een hutje van palen en doek tegenover het nieuwe Marokko bestaande uit hypermoderne flats langs de rivier. Wat een contrasten zie je hier.Er komt een man aangeroeid om ons op te pikken. Voor 5 dirham( 45 cent) worden we naar de overzijde gebracht. We bezoeken eerst de Kasbah waarin een prachtige tuin is aangelegd. De huisjes zijn aan de onderzijde blauw geschilderd tegen de vliegen en muggen. Hier is een weerwar van smalle straatjes met pachtige deuren en af en toe probeert de bevolking wat souveniers, drinken en etenswaar aan de man te brengen.
We kijken uit over de aanloop van de rivier waar we gisteren binnen zijn gekomen met de vuurtoren op het einde.We bezoeken de Medina van Rabat, deze is een stuk groter dan in Sales. De kleine straatjes slingeren wederom van links naar rechts en dan komen we op een soort van hoofdstraat waar tassen, kleden en mooie stoffen worden verkocht. We kopen een souveniertje en een vlaggetje van Marokko om in het wand als gastenvlag te kunnen hijssen. Omdat Marokko eigenlijk niet in ons reisplan zat hadden we deze niet aangeschaft.

We houden goed in de gaten welke richting we op lopen. Als we weer buiten de muren van de Medina staan zijn we weer terug in de 21e eeuw. Auto’s vliegen aan ons voorbij en met gevaar voor eigen leven steken we de drukke straat over via het zebrapad maar die heeft hier blijkbaar geen betekenis voor de vele auto’s, brommers en overig verkeer.
Op het terras van cafe nefretitie strijken we neer voor een lekkere kop koffie en laten het geluid om ons heen over ons heen komen. Het lijkt wel een mierennest. Het is een komen en gaan van taxi’s, mensen en geluiden. We vervolgen onze weg en bezoeken nog de toren van Hassan en het mausoleum. Ook weer een indrukwekkende plek. Het mausoleum mohammed de V wordt door wachten ter paard bewaakt en ook binnen staan er voor elke ingang wachten. Binnen ziet er prachtig uit met overal tegeltjes en een koepel die van  prachtig glas is voorzien.Nu we platvoeten hebben nemen we de tram voor 6 dirham pp terug over de brug naar sales.
We zijn vol van alle indrukken die we vandaag hebben opgedaan. Tot nu toe hebben we geen spijt van ons bezoek aan Marokko.

2 opmerkingen:

  1. Oeps, ineens in marokko! Hoe ging die tocht?
    Gr. Rob Jonker

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Rob. De oversteek ging prima. We hadden alleen de aankomsttijd verkeerd ingeschat. We kwamen midden in de nacht aan. En we wilden niet in het donker de kust aanlopen, gezien de onbekendheid en de slecht zichtbare visnetten.
    Maar al met al een mooie overtocht.

    BeantwoordenVerwijderen