zaterdag 2 augustus 2014

Vroeg op, lange (avontuurlijke) tocht terug in Nederlandse wateren

 

Deel II terug naar Nederland

Het is heel vroeg (4:00 uur) hoog water wat eigenlijk de beste tijd is om te vertrekken voor ons zodat we via de Sluchter terug kunnen maar dat vinden toch te gortig worden. We zetten de wekker weer op 5:00 uur en gooien de touwen om 5:30 uur los. We gaan voor de zekerheid via het Doventief terug. Dit is een uur om tov de Sluchter maar op de heenweg hadden we al weinig water onder de kiel staan bij hoog water in de Sluchter en nu met afgaand tij en op dit vroege tijdstip zien we (vooral de dames) dit niet zitten. We horen over de marifoon diverse schepen die het wel aandurven elkaar oproepen hoeveel water ze nog onder de kiel hebben. Dit geeft ons bevestiging van ons besluit. We halen ook al snel een aantal schepen in als we naar het westen kunnen gaan sturen. Boven Borkum begint het lekker te waaien en kan de motor uit. Heerlijk zeilwindje met een gunstige koers halve wind. De wind is 4 bft af en toe een beetje richting 5. We gaan ondanks de stroom wat tegen snel de goede kant op. Rond het middag uur roept de Grace ons op dat er onweer aankomt en in de buien wind en hagel zit. Wat gaan we doen. Louwersoog in of gaan we door naar Vlieland. Alle weerberichten die we kunnen vinden worden geraadpleegd. Marifoon zegt 2-4 Bft mogelijk een bui met windstoten tot 35 knopen dat is windkracht 7. Buienradar zegt dat de buien boven de wadden rond 19:00 uur er zullen zijn. We besluiten door te gaan. 1 bui kunnen we wel aan en op zee onweert het niet zo snel. Dat is meestal boven land. Voor morgen en overmorgen voorspellen ze nog ongunstiger weer om naar Vlieland te varen en binnen door friesland met diepgang 2.05 meter is geen optie.

Het blijft heel lang mooi weer. Buienradar wordt een aantal keer geraadpleegd. Op marifoon kanaal 16 komen geen waarschuwingen door. We zeilen door met de motor bij om de vaart er in te houden van gemiddeld 7 knopen. Boven Ameland nog eens marifooncontact met de Grace. De buien lijken eerder komen wat gaan we doen. Het is nu 15:00 uur. We varen nog een half uur zo door dan halen we het grootzeil in ieder geval weg. We kijken om 16:00 uur nog een keer op buienradar en zien de buien ook in de lucht snel naderen. De Grace geeft aan dat Brandaris af en toe weerberichten geeft op kanaal 2 van de Marifoon. We schakelen over van 16 naar kanaal 2. De lucht wordt steeds donkerder. We zien op buienradar dat de bui rond 17:00 uur bij Vlieland en Terschelling het heftigst is dan uitvlakt en overgaat in een regenbui. We besluiten vaart te minderen. De Brandaris meldt om 17:0uur dat er windkracht 8 op Terschelling waait.We zien een aantal onweers lichten in de verte. We halen het voorzeil ook weg. De huik hebben we al om het grootzeil zitten. De zeilpakken worden over de korte broek aangedaan. Het is nl nog steeds heel warm. Voor ons zien we de bui aankomen. De zee verandert in wat woeliger water. om 17:30 uur komt er een extra weerbericht op kanaal 2 dat er hevige buien op de wadden worden verwacht met windstoten en onweer. Heerlijk op tijd. Als de wind en de regen over ons komt zitten we dit uit. Meer dan windkracht 7 zit er niet in en onweer krijgen we ook niet. We houden de kop van de boot tegen de wind in en de golven een beetje dwars het gaat prima. De Brandaris meldt dat de buien om 19:00 uur voorbij zullen zijn. We kijken hoe laat we boven de ingang naar vlieland zullen aankomen met onze huidige voortgang. Dat lijkt aardig rond die tijd te zijn. Mooi want nu zitten we mooi achter Terschelling aan hoger wal. De golven vallen daardoor ook mee. Af en toe een wat grotere golf maar prima te doen. De regen komt soms wel met grote hoeveelheden naar beneden. Het zout is zo goed van de boot afgespoeld.

Bij de kardinaal om de strotemelk heen is de wind flink afgenomen en wordt het droog. We zien de zon ook weer door de wolken komen. We gaan weer harder varen om Vlieland aan te gaan lopen. Het is nog zeker ander half uur varen tot Vlieland. De zee is weer rustig en het is ook weer  droog. Ik ga eten maken want we hebben wel honger gekregen van dit avontuur. Langszaam aan trekken we onze pakken weer uit en drogen we een beetje op. Rond half negen lopen we Vlieland binnen. Het is flink druk in de haven. We leggen aan naast een motorboot die naast charterschepen ligt. We liggen als 8e en 9e in de rij.

Zo nu eerst een borrel en dan heerlijk slapen. De buren willen pas om 9:30 uur weg morgen dus uitslapen mag ook weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten