dinsdag 29 mei 2012

Faaborg

 

Op het eiland Fyn ligt een vissersdorpje Faaborg. Het heeft een authentiek centrum met huizen daterend uit het verre verleden. Een ruime winkelstraat en een gezellig plein met terrasjes wat ons doet denken aan Boulogne sur Mer alleen dat wat kleinschaliger. Richting de marina is een watersport winkel.

In de haven ligt een DSCN1305 kotter “Marna” van rond 1948 met een 1 cilinder 50 pk diesel er in. Er zit een hele grote zwarte uitlaatpijp op die rondjes wolk uitpuft als de motor loopt. Het lijkt meer op een stoomlocomotief maar het straalt zeker nostalgie uit, prachtig!

In de watersportwinkel bemachtigen we een splitsnaald en in de supermarkt wordt profiand ingeslagen en vinden we de juiste maat kruidenpotjes voor in ons rekje. De aangeschafte lijn voor de neerhouder kan John nu splitsen en bevestigen. Ook de lijn van de schoot naar de giek wordt zo vervangen.We maken er een pruts en knutsel dagje van en allerlei projecten worden afgerond.

Als we ‘s avonds nog een rondje wandelen en terug komen blijkt het waterniveau flink wat gestegen. De boot ligt strak in de lijnen. Hoezo geen tij? Dit verschijnsel wordt door de wind veroorzaakt. Net als er toch ook stroming in de wateren van Denemarken voorkomt onder invloed van de wind. Bij onze papieren kaarten zitten wel degelijk stroomkaartjes en wordt je gewaarschuwd voor zijstroom bij invaren van havens bij bepaalde wind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten