zaterdag 4 augustus 2012

Blubber duwen in Fryslan

 

De robbegatsluis draait vanaf 7 uur maar dat vinden we wat vroeg en ook is het dan nog laagwater. We vertrekken daarom rond half 9 zodat er ook voldoende water staat om uit de box weg te varen. Het schutten gaat heel snel, we kunnen gelijk invaren.

Als we na het lauwersmeer het Dokkumerdiep invaren hebben in eerste instantie voldoende water onder de kiel. Wij steken 1,95 meter diep. De staande mastroute wordt geadviseerd voor schepen tot 2 meter diepgang.

IMG_0056[1]

Als we de eerste sluis door zijn gaat de dieptemeter naar 0.0 we moeten een beetje door duwen maar nemen aan dat het snel weer beter wordt. Als we de volgende brug onder door zijn loopt de dieptemeter niet meer op en voelen we ook af en toe flink de grond. Als we naar de rietkragen kijken zien we ook dat deze aantonen dat het water lager staat dan normaal.

Als we in Dokkum door de eerste brug gaan zegt de brugwachter dat het verderop beter moet gaan. Nou we hadden bijna in Dokkum moeten blijven want we lopen volledig vast in de vaart. John vaart een stukje terug en met een aanloopje komen we de bocht door. De volgende brug, Altenabrug wordt nog geopend maar dan moeten we tot na de lunchpauze van de brugwachter wachten om verder te kunnen. Omdat we in het midden al weinig water hebben onder de kiel komen we al helemaal niet aan de kant om te wachten. Voor de zekerheid leggen we 2 lijnen naar 2 motorboten en blijven zo midden in de geul wachten op brugopening.

IMG_0057[1]

Tot aan Leeuwarden blijven we af en toe de grond voelen en geeft de dieptemeter meer 0.0 aan dan wat anders. In Leeuwarden in de “prinsessentuin” zoeken we een plekje naast een motorsailer met gepaste afstand ivm de diepgang.We liggen met kiel in de prut goed vast voor de nacht.

2 opmerkingen:

 1. Haha terug in NL en meteen vastlopen ;-)

  Welkom home!!

  Wij zijn ook net terug (voor mijn blog zie riksen.tk).
  Volgende week nog de IFKS..
  CU soon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha die Govert. Jullie hebben ook een mooie zeilreis gemaakt in Kroatie. Jullie hebben daar i.i.g. mooier weer gehad. Veel succes met het skutsje...
  John&Monique

  BeantwoordenVerwijderen