vrijdag 3 augustus 2012

Naar Nederlandse wateren

 

Het tij gaat voor onze tocht naar Louwersoog rond 12 uur de juiste kant op staan. We drinken rustig in de kuip een kopje koffie. Voor ons ligt een bijzondere boot, Columbia, uit Lauwersoog. Zij hebben plannen om naar Denemarken te varen en nemen van ons een kaart over die ze nog niet hadden. We mogen ook even bij ze binnen kijken. Het is een van der stadt die lange tijd in Griekse en Turkse wateren heeft gevaren en die de eigenaar de afgelopen jaren heeft opgeknapt. Het interieur is klassiek en voornamelijk op grote overtochten ingericht met aparte kooien en verschillende compartimenten.

Er wordt nog even brood gesmeerd en koffie gezet, de wind is nl zuidwest 4-5 afnemend 3-4 voorspeld. Dat wordt dus een kruisrakje tot de ingang bij Schiermonnikoog.

Als we de haven uit zijn komt er een flinke donkere lucht aan dus de pakken aangetrokken. We varen nog op de motor omdat de voorspelde wind er nog niet is. Er komt een flinke plensbui over ons met een enkele klap onweer. Na nog een kleinere bui komt de zon er weer bij en staat ook de wind door van 4 tot 5 met af en toe vlaag bijna 6. Met grootzeil en fok gereefd moeten we flink tegen de golven invaren. We zijn blij dat we gekozen hebben om naar Lauwersoog te gaan en anders waren de plannen wel nu bijgesteld.

De ondiepte voorbij zeilen we met een wat ruimere koers de geul in naar Lauwersoog. Als we bij de sluis aankomen gaan we eens bekijken hoe de haven aan de buitenzijde er nu uitziet. Er zijn sinds 2010 meer faciliteiten gemaakt voor pleziervaart.

De eerste boxen zijn niet breed genoeg en de andere box daar is de diepgang bij laag water te weinig. Met flink wat motorkracht komen we de box in. We zijn nu met laagwater aangekomen. Morgen vertrekken we als er al weer wat water is bijgekomen dus dat moet wel goed gaan. We liggen heel wat beter dan een paar jaar terug tussen de vissersschepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten