donderdag 14 juli 2016

Het spel met Wind Tij en diepgang.

 

Smorgens staat er voor donderdag weer West 6 op het weerbericht. We kunnen vandaag wel naar Vlieland over zee echter kunnen we dan pas vanavond om 6 uur vertrekken ivm het Tij of we moeten weer met tegenstroom weggaan. Met de huidige wind moeten we kruizen en dan ook nog stroom tegen is niet echt een optie. John belt met een nummer dat op de waterkaart App vd ANWB staat om de waterstand in de Dokkumer Ee op te vragen. Dit nummer is buiten gebruik. Dan nog een ander nummer van de Willem Lore sluis. Nu krijgt hij de provincie aan de telefoon. Een keer doorverbinden en dan moet er even gezocht worden maar dan het antwoord. Er staat 30cm meer dan de minimale waterstand van 1.95 meter. We zouden er door moeten kunnen. Na de koffie gaan we onderweg. Er wordt regen en onweer voorspeld.  Er zijn dreigende luchten maar we houden het droog.

De dokkumer GrutDjip en de Dokkumer Ie komen we zonder problemen door. De bruggen draaien ook vlot en de zon is er zelfs bijgekomen. In Dokkum zelf lopen we dit jaar ook niet vast. Dat maakt de tocht een stuk minder stressvol. Voor Leeuwarden moeten we tot 18:00 uur wachten om verder te kunnen. Bij diverse bruggen werden wel weer klompjes naar ons toegezwaaid; Dokkum, 5 euro, van Steenhuizenbrug 3,50 euro en Leeuwarden 7 euro. In Leeuwarden gaan we aan de eerste mogelijkheid in het Prinsenhof aan de wal liggen. Het lukt om ons welliswaar in de prut maar aan de kant te komen om te overnachten. We gaan naar de Griek (Rhodos) waar we al vaker zijn geweest. Als we terug zijn op de boot valt het eerste buitje regen van vandaag.

Van Leeuwarden naar Harlingen varen we vlot tot aan Franeker openen de bruggen snel. We zijn inmiddels met een aantal zeilboten samen op aan het varen van brug naar Brug. Bij Franeker ligt een noodbrug. Deze wordt van 12:00 uur op dubbelrood gezet. We moeten wachten tot de middagpauze voorbij is. Met lage wal en ondiepte langs de kant is dit een lastig klusje. Uiteindelijk leggen we langs een andere zeiler aan. Om 12:30 uur  draait de brug weer en kunnen we door.We gaan in Harlingen voor de sluis bakboord uit naar de verenigingshaven. Het ligt al redelijk vol maar voor het havenkantoor kunnen we nog aan de steiger liggen. In Harlingen is braderie en we doen wat boodschappen. De beloofde wind wakkert steeds verder aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten