woensdag 16 juni 2021

Barbequen achter het anker bij 5 bft en een verstekeling aan boord

Zondags gaan we na de koffie onderweg richting Medemblik. Dit zou volgens de weerberichten bezeild moeten zijn. Als we voorbij het windmolenpark zijn en kunnen sturen op Medemblik staat er toch iets anders bij  en valt uiteindelijk volledig weg. We noemen dit de doldrums van het IJsselmeer. Als we dichter bij de kant komen op de moter komt er weer wat wind. We zeilen verder. Voor Medemblik is de Alianz Regatta (voorheen SPA regatta)met de laatste wedstrijden bezig in de klasse FX gaan we ff kijken.

We meren af in de Pekelharinghaven en na een drankje in de kuip gaan we bij "la Grotta" Pizza eten. Heerlijk op het terras want de zon blijft er maar bij. 

Maandag gaan we eerst wat proviand inslaan. We willen ergens voor anker en dan de Cobb aansteken. Dat hebben we deze weken nog niet gedaan. John denkt dat het bij " de Kreupel" wel moet kunnen. Het vogeleiland voor Medemblik. We zoeken een plekje in de buurt van de ingang naar steigers. Hier kunnen wij niet binnenlopen. Diepgang kan tot 1.80m en wij steken 2.0m. Er staat al iets meer wind en ook al wel wat noordelijker dan voorspeld. De kano wordt opgeblazen en John gaat maar eens peddelen.
Als het tijd is voor de bbq om aan te steken steekt er ook meer wind op en ook nog noord tot noordoost. mmm, we liggen hier niet echt handig als het zo blijft waaien. Als de Cobb warm is staat er inmiddels een 5 bft in de vlagen en af en toe een golf van bijna een meter er tussendoor. We eten eerst maar eens en dan kijken we. Echt relaxed eten is het niet, maar ja. We ruimen op en ook de Kano ruimen we op. Het besluit is gevallen. Dit wordt geen rustige nacht achter het anker met deze windkracht en richting. Anker op en richting Enkhuizen achter de Genua aan. Rond half 9 meren we af in de oude haven van Enkhuizen. Afwassen en dan zijn we wel toe aan een borrel.

John probeert het liggeld voor de nacht te voldoen bij de automaat maar dit kan niet meer. Je moet een app downloaden. Deze klapt er echter uit als je probeert te betalen. Havenmeester erbij, tja dan maar naar kantoor. Daar wordt gemeld dat je alleen via de app het liggeld kan voldoen sinds kort. Erg bijzonder. In de havens waar we tot nu toe zijn gekomen kan altijd nog beide. En wat als je geen smartphone hebt, geen mobile betalingen doet etc..... 

Dinsdag gaan we door de sluis en naar Muiderzand. Er moet eea voor de boot gekocht worden. De watersportwinkel van Nederland zit daar. Achter de genaker eerst om het "paard van Marken". Deze staat volledig in de steigers.

Daarna vallen richting "Pampus". Voor de vaargeul naar Amsterdam gaat de genaker eraf. Het is bijna file varen met binnenvaart schepen. 

Als John bij de mast uit de zon gaat zitten komt er een vogeltje uitrusten op de preekstoel voorop. We denk dat het een Jong van een kwikstaart is. Bij wegvallen van de wind klapt het zeil en valt het vogeltje bijna te water maar komt nog even op het anker zitten.

Als we verder richting muiderzand zeilen zien we steeds meer wier in het water. We krijgen een plekje vooraan aan de steiger en gaan op weg om onze spullen te kopen die op ons lijstje staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten