zaterdag 12 juni 2021

Meer achteruit dan vooruit zeilen

Na de flinke inspanning van gisteren op de fiets blijven we nog een dagje op Texel. We gaan in de middag naar het strandje achter de haven. We nemen de sup mee die ik voor mijn verjaardag heb gekregen. Het water is nog redelijk fris en er staan best wat golven en de stroming zorgt ook voor tegenwerking. Om niet onverwacht in het toch wel frisse waddenzee water te plonsen wordt er alleen gepeddelt op de knieen. 
Ook de redelijke krabben zorgen ervoor dat de waterschoentjes aan gaan. Uiteindelijk gaan we toch ook allebei zwemmen. De temperatuur boven water nodigt genoeg hiervoor uit.

Donderdag 10 juni gooien we toch op Texel maar de touwen los om richting Den Oever te gaan. Dit doen we eigenlijk veel te vroeg we gaan stroom tegen krijgen op dit tijdstip. In de haven loopt de temperatuur al aardig op. 

Als we buiten de haven komen moet er een rif in het zeil. Met stroom mee gaan we vlot richting de kardinaal waar we omheen moeten om naar Den Oever te koersen. Als we overstag gaan en we ruime wind kunnen gaan varen valt de wind compleet weg. De Genaker wordt nog gezet maar dan draait de wind en komt gelukkig weer terug. De rode boei hebben we inmiddels 3 keer voorbij zien komen zowel vooruit als 2 keer achteruit ivm de tegenstroom. Ach we hebben tijd zat dus prima zo. Uiteindelijk zet de wind voldoende door zodat we ongeveer 4 knopen tegen de stroom in zeilen. Een paar keer gijpen om niet buiten de geul te worden geduwd maar in de middag komt dan toch de sluis inzicht. Als we in de kom varen geeft de brugwachter groen-rood. We halen deze opening niet, de zeilen moeten nog geborgen. 

Een half uurtje wachten dan mogen we de brug door en de sluis wordt voor ons alleen geschut. Het is 28 graden bij de sluis. We besluiten met dit mooie weer door te varen naar Makkum waar we morgen onze zeilvrienden willen treffen. De geul uit tot voorbij de rode boei 12 en dan richting Hindeloopen gaan sturen. De genaker weer erbij, echter trekt de wind flink aan en als deze de boot 8 knopen door het water trekt halen we hem er weer af. Het houdt je bezig. 

We moeten om het nieuwe windmolenpark wat ze aan het aanleggen zijn. We draaien de genua nog een stuk in de wind geeft ons haastige spoed richting Makkum. Moe na een hele dag in de brandende zon laten we het anker zakken voor de sluis in de kom voor Makkum. De avondmaaltijd smaakt ons goed. Kopje koffie en dan is het kooien.

Vrijdag 11 juni de wind is weer aangetrokken. Het is bewolkt als we opstaan. John gaat nog een deel van de kuip poetsen waarna hij een duik in het Ijsselmeer neemt. Aan de temperatuur bovenwater ligt het niet. Via de Marifoon vernemen we dat de temperatuur van het water 20,1 graden moet zijn. Nog best fris maar heel wat meer dan 2 weken geleden. Toen was het water 14 graden. Na de lunch zoeken we een ligplaats bij de vereniging. Onze vrienden arriveren vanuit Terschelling en vanuit Lelystad aan het einde van de middag. Wij hebben de borrel met wat hapjes voor hun gereed staan. Het is ouderwets gezellig.

Zaterdags gaan de zeilvrienden weer verder richting Enkhuizen.Wij blijven nog een dagje in Makkum. We maken smiddags een wandeling door het natuurgebied nabij de haven. De wind staat flink door. In de zon uit de wind is het warm. Uit de zon in de wind scheelt het een jas. Op het strand genieten we uit de wind van de surfers die bezig zijn met de lessen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten