zondag 27 juni 2021

Noord- Zuid-Oost.....

We zijn vrijdag weer aan boord gestapt. Het is warm en er is wel wind maar uit het zuid tot zuidwesten.
Idee was richting Volendam of Hoorn en dan via Amsterdam naar IJmuiden en dan naar het zuiden. Dat is qua windrichting nu niet logisch en met tijd zat gaan we onze zeilvrienden achterna die naar Den Oever zeilen. Onderweg krijgen we voor de rotterdamse hoek een ruime 5 bft even. Rif er in en half uur later kan deze er weer uit. Voor de Kreupel trekt de wind weer aan en valt deze ook weer weg. Een beetje 4 seizoenen in 1 middag qua wind hoeveelheid.

In Den Oever blijven we voor de sluis. Helaas omdat de wind weg is gevallen veel vliegjes en muggen waar we snachts ook nog van genieten. Na de koffie gaan we op de fiets Den Oever even bekijken. We zijn met 1,5 uur weer terug en gooien los om door de sluis te gaan. Eerst wat dobberen maar buiten de dijk krijgen we wat wind en met stroom mee gaan we toch een knoop of 6 de goede kant op. Bij een rode boei spotten we een huiler. Klinkt zielig, hij is op zoek naar zijn moeder. Komt vast weer goed. We gaan naar Den Helder in de buitenhaven. Als we een plekje hebben toegewezen gekregen van de havenmeester zie ik een gemiste oproep van zeilkennissen van de Elisabeth die we eerder ontmoet hebben op onze reis in 2018-2019. Ze liggen in de binnen haven van Den Helder. s'avonds gaan we uiteraard in het clubhuis Nasi eten dat is hier traditie heerlijk met sate en van allerlei toebehoren. Ook de dame blanch is goedgekeurd door de schippers.

We blijven in Den Helder liggen omdat er veel wind is voorspeld en we naar IJmuiden willen nog via Texel of rechtstreeks en dan heeft morgen betere papieren. Vandaag ook weer gewaarschuwd voor fikse buien met onweer. Hebben we mooi de kans om even bij onze kennissen in de binnenhaven langs te gaan en nog meer van Den Helder te bekijken. De stevige buien dreigen uiteindelijk pas s'avonds om 22:00 uur maar het blijft bij een zwarte lucht met alleen in de verte een flits. Een huur boot vaart door de hoeveelheid wind s'middags nog bijna bij ons binnen en ook in de avond komt er een boot met een kapotte val/ reeflijn dus met een flapperende fok binnen wat het weer even spannend maakt of we geen schade oplopen door andere. Alles blijft heel en verder geen perikelen van binnenkomers meer.

Na dit spektakel hebben we wel een borrel verdiend. John krijgt van collega Daan die ook in de havenligt bericht dat Duitsland open is. Snel worden alle kaarten geschud, berichten gelezen, ja toch en nu, wat wordt het plan wat gaan we doen. Eerst even nachtje slapen en dan kijken we verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten