zaterdag 17 juni 2017

Franse wateren- Zuidwesten wind

We vertrekken vroeg uit Duinkerken, smiddags zou de wind tegen komen te staan en ook aantrekken. Als we buiten de haven zijn is de wind al gedraaid en ook al 4 BFT. We gaan kijken hoe ver we komen vandaag. We moeten kruisen. John bekijkt de diepte op de banken. Hier staat op een paar plekjes na voldoende zodat we ruimen rakken kunnen varen. Met het zeilpak aan en de zon erbij gaat het eigenlijk best goed. Bij de shipping- lane maken we weer een slag richting Calais. We besluiten door te gaan naar Boulogne. Als we nogmaals bij de Shipping- lane komen is de wind verder aangetrokken en ziet het ernaar uit dat we nog ruim 3 uur moeten kruisen. Daar hebben we geen zin in. We draaien om en gaan ruime wind terug naar Calais. We surfen over de golven terug. John ziet een keer 10 knopen op de snelheidsmeter. Binnen de beschutting van de pier halen we het grootzeil weg en leggen vast aan een mooring. Na een half uur wordt de brug bediend om de marina binnen te gaan. Af en toe geeft de windmeter deze middag 8 bft aan. Een goede keuze geweest om af te breken.

De havenmeester heeft aangegeven dat we het beste om 7:19 uur door de brug kunnen gaan om gunstig naar het zuiden te varen. De wekker dus maar weer gezet en op tijd weg. We varen tot Cap Griz Nez op de motor omdat de wind nog steeds pal tegen staat. Dan is de koers gunstiger om te zeilen. Er staat nu een windkracht 4 prima zo een beetje bij de wind. We zien Boulogne maar willen eigenlijk door. Als we 4 mijl voorbij Boulogne zijn draait de wind weer pal tegen en trekt aan tot windkracht 5. De golven bouwen weer op. Hebben we hier zin in nog 7 uur?? Nee, we hebben genoeg tijd dus keren om en zoeken de beschutting van de haven op. Er liggen nog niet veel passanten. We kiezen een box en spoelen de boot af met zoet water. Smiddags komen er meer passanten zodat s'avonds de haven toch aardig gevuld is met Hollanders, Engelsen, Belgen en Duitsers.

Naar Dieppe staat er nog steeds zuid west tot westen wind. Wel heel weinig dus dat wordt een motortochtje. 2 uurtjes hebben we kunnen zeilen. De windvaan weer gebruikt en John heeft geprobeerd met de paravaan vis te vangen. Helaas dat laatste is niet gelukt.
Als we in Dieppe moeten afrekenen schrikken we wel van de prijs, 39 euro om je touwtjes vast te maken aan een wiebelige steiger en het water dat uit de kraan komt is warm. Daar vullen we de watertanks maar niet mee. Verder is dit natuurlijk een op en top toeristische plek. Het is er heerlijk druk, het is zaterdag en ook nog eens super zomers weer.1 opmerking:

  1. Lekker weertje, hier ook! ☺ Gisteren kunstfestival voor kinderen gehad. Was weer heel leuk! Jouw voorbeeldje hing er ook bij. groetjes, Karin, Raymond, Toine, Luca en Evie

    BeantwoordenVerwijderen