zondag 11 juni 2017

Via zee of de staande mastroute

Nadat we in Volendam de windmeter zelfs een tijdje de 10 Bft hebben zien aantikken blijft het waaien. Uiteindelijk zijn we na 2 dagen Volendam met windkracht 6 richting Amsterdam gezeild en doorgevaren tot Zijkanaal C ( zij arm van het Noordzeekanaal).Daar hebben we overnacht bij de vereniging. De weersvoorspellingen werden per paar uur weer bijgesteld dus zo zouden we nog de optie openlaten om via IJmuiden over te steken naar Engeland.
We besluiten toch via Haarlem, Kaag, Braasem, Gouwe, Hollandse IJssel,de staande mastroute te volgen. Helaas is de eerste brug bij Haarlem in Storing dus een uurtje wachten.

Cruqius Gemaal
Het lijkt er op dat we bij de Kaag moeten wachten maar kunnen uiteindelijk toch nog door tot de Braasem waar we in de natuur overnachten bij de Grote Hem.
De volgende dag gaan we weer vroeg op pad, helaas ook in Alphen a/d Rijn heeft een brug storing. Deze is met 10 minuten verholpen en met hulp van een binnenvaart schip ( deze laat alle bruggen openen) zijn we zo alsnog snel bij Gouda. Daar krijgen we zelfs van de Schipper het advies hem met volle kracht voorbij te varen zodat we de spoorbrug ook nog halen. Wat een supersnelle staande mastroute op deze wijze. De Juliana sluizen zijn  tegenwoordig twee kolken en zo buiten het hoogseizoen gaat het schutten heel vlot. De Hollandse IJssel af en dan via Krimpen a/d IJsel de Noord op. Bij Alblasserdam weer wachten en dan door naar Spoorbrug Dordrecht. We varen tot Willemstad aan het Hollandsdiep. Daar eten we een heerlijk patatje en Shoarma bij Jimmy's. Ooit  zijn we hier  met de kinderen ook geweest. Onze herinnering hieraan klopte nog steeds. Helaas is onze buurvrouw in Willemstad iets minder vriendelijk. Zij vaart met een Bavaria en heeft als motto als het eigenlijk niet zo past en er wind is dan  vol gas invaren waarbij ze bijna onze Buitenboord motor raakt. Gelukkig zijn we aan boord en weet John dit voorkomen. Verder was het super in Willemstad, prachtig weer en omdat geen  brood meer konden krijgen, kregen van de gezellige Rotterdammers aan de steiger een aantal broodjes mee voor onderweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten