donderdag 17 augustus 2017

Natuur en een klein beetje cultuur in de Ria’s

We zeilen van Ria de Aurousa naar Ria de Aldun. Dit is de kleinste Ria van de Ria Baixas. Tussen het eiland Ons en het vaste land trekt de wind flink aan. Het rif in het grootzeil hebben we niet voor niets gezet. We zoeken de Win2win op in de Ria de Aldun en gaan samen voor anker voor het strand van areabrava. De locals gaan tegen de avond weg en de badgasten op het strand gaan ook naar huis, camping of hotel zodat we met 2 boten achter blijven voor het strand. De wind komt nog uit het noorden dus het hobbelt wel wat achter het anker, toch slapen we prima. De volgende ochtend schijnt de zon volop en komt de bemanning van de Win2win bij ons aan boord een kop koffie drinken. De eerste ankeraars komen ook weer aan en ook het strand begint al weer aardig vol te lopen. Met de bijboot gaan we naar het strand maar zwemmen blijft een dingetje. De water temperatuur is echt nog niet veel. Pootje baden koelt al wel af, John gaat nog wel even kopje onder. Verder gaan we aan boord met de voetjes in het water. S-avonds gaan we op het strand zitten met een kop koffie. Bij het landen op het strand en weer wegvaren wel even goed oppassen. De golven in de branding doen hun best om je nat te spatten.


We gaan ook nog een nachtje de Ria de Pontevedra verder op om achter het eiland Tomba voor anker te gaan. Dit is nu tot natuurgebied verheven maar was eerder van de Marine. Zij komen eind van de dag ook nog even een kijkje nemen. Om ons heen liggen speedboten en spaanse zeilboten voor anker die wederom bij zonsondergang allen zijn verdwenen. De rondvaartboot met veel muziek vaart geregeld tussen de geankerde boten door en als op een speedboot gedanst wordt op de muziek draait de rondvaart boot een rondje om hen heen. We aanschouwen dit met verbazing. Dit was toch als natuurgebied aangemerkt en daarbij is verzocht geen herrie te maken en voor de natuur in acht te nemen??
De Thalassa ligt hier ook voor anker. We zijn uitgenodigd om savonds een kop koffie aan boord te komen drinken. Als we gezellig de ervaringen delen trekt de wind toch verder aan dan voorspeld. Na de koffie en nog een drankje is het dan ook een hele kunst om weer veilig in de rubberboot te stappen met de deining. Maar het lukt ons droog over te komen. Het roeien lukt ook want we hebben gelukkig wel wind mee.


Er is een Regatta op de Ria’s aan de gang, gisteravond kwamen wel 50 schepen achter ons langs om naar Combarro te varen en als we smorgens de Ria verlaten komen zij achter ons aan om naar het noorden af te buigen. Met weinig wind dobberen en klotsen we langs Cies de Ria Vigo in.
We gaan voor anker bij Praia de Barra. Het is weekend dus best druk. We gaan voor de rotswand liggen. Prachtige natuur. Als de meesten ankeraars savonds zijn verdwenen schuiven wij een stuk op richting strand.

15 augustus is een feestdag in Spanje, volgens ons hebben ze elke dag feest want kermissen, muziek en vuurwerk zien we bijna dagelijks. We kiezen ervoor om bij Moana in de marina te gaan liggen na een aantal dagen achter het anker te hebben gelegen. Hier maken we het schip weer een beetje zoet en schoon. Doen een wasje en hopen op 16 augustus met de pont naar Vigo te gaan om deze stad te bekijken. Moana is een klein plaatsje met een flink strand en een lange boulevard.


Helaas met een aantal andere wachtende blijkt ook vandaag de pont niet uit te varen. We besluiten om naar Cangas te vertrekken. Volgens andere bloggers kan je hier je gastanks laten vullen. We gaan voor anker en komen de Maximo en de Vagebond weer tegen. 
De gasfles hebben we gevuld gekregen in Cangas, wel wat duurder dan in nederland maar we zijn er weer blij mee.

We besluiten om zelf naar Vigo te varen en daar in de marina liggen om de stad te bezoeken. Iedereen benoemd de hoge prijs van de haven maar als je Dieppe of Falmouth hebt bezocht dan valt dit reuze mee en je ligt in de stad.
We bezoeken  de parque de castuelos, prachtig park met uitzicht over de stad en de Ria. We komen hier na een wandeling door de oude stad. Flinke gebouwen uit de renaicance tijd. Vigo heeft een warm hard. Aan de boulevard bij de haven is een heel nieuw winkelcentrum gebouwd met een media markt. Dit is een flink contrast. Helaas is dit ook te zeg maar. Er lopen wel mensen maar je ziet eigenlijk niemand in de winkels zelf het is over de top en past niet bij de rest van de stad. Er hangen ook panfletten dat de haven wordt opgeknapt. We hopen dat het wel een karakter houdt en niet alleen maar voor de elite wordt.
We eten bij het restaurant op de haven. Erg gezellig en lekker. Vooral de cheesecake, home made, is om te smullen.

We blijven nog even op deze ria om komende week richting Portugal te vertrekken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten