woensdag 9 augustus 2017

Op Pelgrimstocht

Van Muros zijn we naar de volgende ria "Ria Aurosa"gezeild. We zijn via een het Canal de Sagres. Dit stond in een verhaal over de Ria's zeilen 2007 als mogelijkheid. Wel de kaart goed volgen en als je scandinavie kent dan kan dit ook. We hadden gisteravond onze bedenkingen omdat er nog swell zou staan en ook best wat wind is voorspeld maar John ziet een schip op de motor onze kant op komen tegen de wind in die niet al te veel schommelt. De kaartplotter raadplegend zien we ook mogelijkheden om nog stuurboord uit te gaan als de golven er toch te groot zijn. We zeilen ruime wind het kanaal in tussen de rotsen door. Goed de kaart op de plotter volgend. Het gaat prima, wel trekt de wind verder aan dus uiteindelijk gaan we het laatste stukje van het kanaal onder zeil met ruim 8 knopen door. Na het kanaal toch even een rif in het grootzeil gezet om daarna met soms 30 knopen wind op de meter aan de wind naar de baai van Ribeira. Hier zien we de Elisabeth en de Win2Win liggen, ook Nederlanders. Na ons komen de nog de De Liefde, Maximo en de Vagebond naar deze baai. Het wordt een gezellige boel. We maken kennis met de bemanning van de Elisabeth die we hier na de vertrekkersdag in het najaar  voor het eerst ontmoeten.

Als de wind snachts flink is blijven doorstaan besluiten we de volgende dag verder de ria in te varen naar een meer beschutte plek. Er staan flinke golven waar we op de motor tegenin varen. Een paar keer slaat de rubberboot om die we slepen. Als we langs de haven van Cabo Cruz varen zien we dat hier ook een Marina zit. We besluiten om te kijken of het wat is. Er liggen nieuwe drijvende steigers en we mogen van de havenmeester Pablo aan de langs steiger gaan liggen.
De zon doet flink zijn best, we besteden de middag, het is zondag en dus heel rustig, met een korte wandeling en heerlijk aan het strand zitten. Af en toe even met de voetjes in het water en de wind  flink door de haren heen.

Het waait de volgende dag nog steeds flink. We besluiten de fietsen te pakken en de omgeving te gaan verkennen. Er zitten hier wel 2 watersport winkels. Niet heel uitgebreid maar toch al meer dan we tot nu toe gezien hebben. Eerst fietsen we flink de bult op om dan naar beneden te gaan en  de baai om te fietsen. Daar komen we bij een mooi breed strand en een prima fietspad er langs. Met de wind in de rug gaat dit allemaal zeer goed. Voor de terugweg tegen de wind in gaan we op een terrasje bij "Grimm's "een kop koffie drinken. Daarbij krijgen we 2 kleine tosti's en een bakje chips. Bij het afrekenen is John zo verrast dat dit maar 2 euro kost dat hij vergeet een fooi te geven.


We gaan nog even op het strand om de hoek van de haven zitten genieten.
Als we terug komen op de steiger ligt er een boot met een hollandse vlag. ( af en toe blijken het dan  geen Hollanders maar spanjaarden, italianen of fransen die een nederlandse boot hebben gekocht en deze onder nederlandse vlag blijven varen. ) Nu zijn het wel Hollanders, Wilma en Sander, die ons vriendelijk begroeten op de steiger. Zij zijn met hun zeilboot Nimrod al een aantal jaar in het zuiden en vieren nu vakantie. S'-avonds krijgen we van hen een heleboel tips waar naar toe naar het zuiden onder het genot van een kopje koffie ( John had zich zelf daar een beetje uitgenodigd, :) )
We hebben samen een hele gezellige avond gehad en hopen elkaar nog een aantal keren tegen te komen.

Van hun krijgen we ook de tip dat je vanuit VilaGarcia makkelijk met de trein naar Santiago de Compostela kan.


We zeilen met heel weinig wind de wel 8 mijl kruisend in ruim 2,5 uur. Soms wel wind, soms geen wind dan weer wind noord dan weer oost. Ach we hebben geen haast.
VilaGarcia de Aurosa is een flinke stad met ook nog een oud gedeelte. Als we wat hebben rondgekeken gaan we op zoek naar het station en kijken hoe laat de trein gaat. 9:20 uur is de meest logische dus de wekker wordt s'avonds gezet.

Helaas is het hier ook goed spaans feest in de disco dus als de wekker afloopt zijn we nog niet echt uitgeslapen. Het kaartje kost 4 euro pp. dat is niet duur en dan gaan we ook nog met de sneltrein( MD).

Door tunnels en langs het mooie spaanse landschap zijn we in 20 minuten in Santiago de Compostela.
We hadden in VilaGarcia al een kaartje bij de toeristeninfo vlak bij de haven mee gekregen dus we lopen zo het centrum in met de renaissance gebouwen. Vanmorgen heeft het blijkbaar geregend want het is niet heel warm en de straten zijn nog nat. Best frisjes. We lopen een beetje de route van het kaartje en komen langs diverse universiteitsgebouwen, Markthal met vis, vlees en groente en gaan een kerk binnen waar net een dienst aan de gang is. Stilletjes gaan we zitten en bekijken de glas in lood ramen en de diverse beelden.

We gaan eerst maar een kop warme koffie drinken. Ook hier weer met een zoete croissant zijn we 4 euro kwijt. We zijn echt verbaasd over de lage prijzen. We slenteren nog wat door de diverse straatjes en warmen ons af en toe even in het schaarse zonnetje op. Bij de Cathedraal gaan we in de rij om naar binnen te mogen. De dienst is al even aan de gang en na ongeveer een half uur mogen wij naar binnen.

Bron Wikipedia:
De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd) (Spaans: Camino de Santiago; Galicisch: Camiño de Santiago) is de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella in Spanje. De belangrijkste route (hoofdroute) door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere trajecten komend uit Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Deze route loopt langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada. Er zijn ook enige andere secundaire routes van de Pyreneeën naar Santiago. Vanaf alle andere Europese landen lopen eveneens Jacobswegen naar Frankrijk en Spanje (met uitzondering van de Portugese route die uiteraard Frankrijk niet aandoet). De Jacobswegen vormen dus een netwerk van wandelroutes, met Santiago de Compostella als excentrische spin.

Wij gaan ook door de gangen van de tombe van Jakobus. Het is allemaal rijk versierd met goud en veel glimmers.We bekijken nog een paar gebouwen en gaan weer terug met de trein naar de boot. In VilaGarcia is het een stuk warmer wel waait het flink. We besluiten te blijven liggen. Door de bemanning van De Liefde worden we bij de Win2Win uitgenodigd voor een steigerborrel. Ook de bemanning van de Elisabeth ligt nog hier en ook de Thalassa ligt in deze haven. De kuip is flink gevuld, hoe meer zielen ( toepasselijk) hoe meer vreugd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten