vrijdag 15 september 2017

Naar de Algarve

Er wordt weer aan het eind van de middag veel wind voorspeld en ook een flinke deining. Toch willen we verder naar het zuiden om in de Algarve hopelijk wat meer relaxed te kunnen varen met minder zeedeining. De wekker is dus op half 7 gezet. Dat is lang geleden. Na een onrustig nachtje achter het anker, deze schuurde steeds ergens overheen leek het, gaan we bij zonsopgang onderweg.
Motorzeilend de kaap om richting Sines. We hoopte voldoende wind te hebben na de kaap maar dat valt tegen. We kunnen pas het laatste uur echt zeilen zonder motor bij. Wel zien we weer een aantal keer dolfijnen. Ze blijven leuk.
Sines is een open zee haven met 2 breakwaters ervoor met daarachter een kleinere ingang naar een ankerplek en de marina. Omdat we al twee onrustige nachten achter het anker hebben gehad besluiten we in de marina aan de steiger te gaan liggen. Er is een strand in de kom en er staat een Fort.
We blijven 2 nachten ivm de swell die wordt voorspeld buiten 3,5 tot 5meter.
We gaan wederom vroeg weg omdat we 60 tot 70 mijl vandaag naar het zuiden gaan. In de haven lijkt er wind te staan maar buiten valt het weer flink tegen, er staat wel deining dus maar weer motorzeilend om voortgang te hebben onderweg.
 
We ronden de kaap Sao Vincente, Vroeger dacht men dat dit het einde van de wereld was,
ervoor hebben we een rif in het grootzeil gezet. Je weet het maar nooit bij die kapen maar er komt niet heel veel meer wind. Wel kunnen we nu echt zeilen dus motor uit en op naar de ankerplek Ensenada de Sagres. Dit is een mooie plek met helaas wel wat swell in de baai maar daar raken we inmiddels wel aan gewend.
 
 
Als we wakker worden staat er een flinke bries, we gaan op weg naar Lagos. Oppassen voor de Tonijn netten hier. Er staan wel boeien omheen maar ze zijn niet zo heel goed te zien. De eerste die we tegenkomen  liggen ook net iets anders dan op de kaart staat. Na een uur kunnen we wat vallen en het voorzeil zetten. Er staat een dikke 6 bft dus dit gaat snel genoeg. Voor de baai van Lagos valt de wind volledig weg. We besluiten om buiten voor de haveningang te ankeren. De rubberboot wordt weer opgeblazen en we gaan met 2 jerrycans onderweg om bij de BP langs de weg diesel te tanken. We hebben al heel wat verstookt met het motorzeilen. Smiddags varen we langs en tussen de rotsen bij Lagos door. Een mooie natuur hier. De wind voelt ook iets warmer aan maar het water vinden we nog steeds koud.Er zou wat wind komen maar zoveel als we vannacht achter het anker hadden, John kijkt op de windmeter ruim 7 bft af en toe 8 in de vlagen, was niet voorspeld. Het Anker heeft wel gewoon gehouden, dat is ook wel weer fijn. We liggen toch gewoon op open zee. We besluiten om elders te gaan liggen want ook vandaag is veel wind voorspeld. We besluiten naar Portimão te varen, 6 mijl verderop. Hier zien we "de liefde"en de "summerwind"liggen. We worden bij de liefde uitgenodigd eind van de middag een drankje te komen drinken. Wij gaan in de Marina liggen. Gaan een uurtje op het strand liggen. Er is van alles afgezet omdat er een dancefestival is op het strand. Vlak bij het feest staat de muziek zo hard dat dit echt niet klinkt. Verderop op het strand waar je geen kaartje hoeft te hebben is het beter aan te horen, al is het niet ons genre muziek. We gaan eind van de middag met de rubberboot naar de ankerbaai waar "de liefde" ligt voor een drankje. Floor en Casper van de Summerwind ontmoeten we hier ook. We hebben hun blog de afgelopen maanden gevolgd maar ze niet eerder ontmoet.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten