vrijdag 23 juli 2021

Verder Westwaarts

Heerlijk rustig nachtje achter het anker. Na het ontbijt gaan we anker op om naar Faaborg te zeilen. Via de geul langs Svenborg. Het is echt heel druk op het water. Alles wat kan varen lijkt ook echt onderweg. Voorbij Svenborg een kruisrak naar Faaborg. We komen diverse grote charters tegen onder zeil met de Nederlandse vlag. In Faaborg ligt de oude haven ook volledig vol. In de grote marina is het ook lastig een plekje vinden. In een te grote box met de palen weer ver achter de boot maar met een groen bordje nemen de ligplaats in. Op een bordje staat dat je minimaal voor 13 meter moet betalen. Nou dat doen we mooi niet. Bij de automaat geven we gewoon de lengte van onze boot 11.90 in. Moet er maar een havenmeester beschikbaar zijn of in ieder geval aangegeven wat en waar je met de lengte in de juiste boxmaat kan liggen. Onze ervaring is dat de boxen per definitie veel te lang zijn als we tussen de palen door willen passen. De oorspronkelijke Deense boten zijn lang en smal niet zoals de modernere zeilboten die een stuk breder worden gebouwd. De proviand is aardig geslonken, we gaan daarom de benen maar eens strekken en op zoek naar de supermarkt. Faaborg is een gezellig stadje met leuke straatjes met kleurige huizen met kleurrijke stokrozen ervoor. Op een terrasje genieten van de bedrijvigheid en gezelligheid van het dorpje.



Vandaag willen we een iets korter stukje varen en ook zeker zijn van een leuk plekje. We kiezen ervoor om naar het eiland Aero te zeilen, 10 mijl, met de wind mee, naar het plaatsje Soby. Rond het middaguur komen we eraan. We gaan met z’n tweeën naast elkaar aan de langs-steiger. Geen gedoe met palen etc. Maar eens even schoonschip maken en relaxen in de kuip. Daarna een stukje wandelen. Vanaf de haven zijn er diverse wandelroutes om te volgen. We kiezen de kortste van 4,5 km. Precies een mooie afstand. Vandaag is het ook weer wat somberder weer net als gisteren. Af en toe best donkere luchten maar het blijft droog en uit de wind is het nog best warm. Terug op de haven trakteert Jan op een IJsje. De Denen weten hoe ze heerlijk schepijs moeten maken en je krijgt een paar beste bollen.



Aero gaan we verder naar het zuiden volgen aan de oostzijde naar Marstal. In 2014 zijn we hier kort geweest dus een keer terug is wel leuk. We zij vroeg gaan varen met weinig wind. De spinaker wordt gezet en zo zijn we toch nog heel vroeg bij het smalle geultje. Een beetje oppassen met de hoeveelheid andere boten en de directe ondiepte naast de vaargeul maar we komen zeilend bij Marstal. Er is ook hier weer een drukte van jewelste. We parkeren de boot naast een Deen met de punt naar de steiger aan het einde. Met onze twee boten hebben we zo de steiger met 3 boten verlengd. Het is nog geen 12 uur en de haven ligt al afgeladen. De zon is er weer flink bij dus het echte vakantiegevoel. Een beetje Vlieland doet het aan denken. Ook in het plaatsje zelf en op de kade is het gezellig druk. Er blijkt een havenfestival te zijn wat naast de vakantie bezoekers ook nog mogelijk extra mensen trekt. We hoeven geen kaartje voor het festival te kopen want vanaf de boot horen we de muziek ook prima.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten