zaterdag 4 juli 2015

De rubberboot wil alleen verder

 

De zon schijnt volop als we opstaan. Voor vannacht en morgen wordt veel wind en onweer en regen voorspeld. We kiezen er daarom voor om niet buitenom Mull verder te gaan maar terug en dan naar Oban te gaan. Dan zijn er voor de komende week nog keuzes genoeg om verder naar het zuiden af te zakken in beschut water als het weer onbestendig blijft.

Er is wind alleen we pal tegen dus dat wordt kruizend de sound of mull door. We gaan op tijd onderweg. Het is 15 mijl maar kruizend dan meer en we weten niet of er tussen de bergen ook nog voldoende wind zal staan. Als we beginnen staat er 4bft met in de vlagen een goede 5 bft dus met een rif in het grootzeil maken we de slagen over het water. Na een tijdje neemt de wind wat vlagerig toe dus ook in de fok een rifje.

Als we halverwege zijn kan de fok weer volledig uitgerold en denken we lekker onderweg te zijn totdat john constateerd dat de rubberboot niet meer achter de boot hangt, Deze is op onverklaarbaren wijze losgeraakt en we zien hem nog net als een stipje in de verte dobberen. De stroom staat onze kant op dus we keren om en op het grootzeil varen we zsm terug. Als we in de buurt komen van de rubberboot starten we de motor en doen een MOB (man overboord ) manoevre. Nog best lastig en met de pikhaak de boot aanhaken was ook nog niet zo eenvoudig maar we krijgen hem te pakken en maken hem weer stevig vast. Nu nog beter als eerst. pfffff, die hebben we weer gered.

We gaan weer verder onder zeil, de wind is wat afgenomen dus ook het rif uit het grootzeil. Aan het eind van de sound of mull nog even oppassen voor wat ondiepten en eilandjes in de monding en ook nog wat ferry;s die hier voorbij komen stomen. We gaan langs de Lady rock door de Tide ribs, hier staat flink wat stroom inmiddels maar de wind is volledig weg dus op de motor komen we daar goed doorheen. We varen de baai van Oban binnen en zoeken een plekje in de marina. Met de verwachte wind is dat rustiger slapen denken we.

20150703_183918

Geen opmerkingen:

Een reactie posten