woensdag 8 juli 2015

Oversteken naar Noord Ierland

 

Als we opstaan waait het flink, mmm, toch maar weer een dagje blijven. We willen dat eigenlijk niet. We moeten toch wat gaan zakken. Eerst maar eens ontbijten en een weerbericht zien te vangen via de marifoon. De wind lijkt af en toe wel wat af te nemen en we hebben de wind achter. We maken alles klaar om te vertrekken en luisteren een laatste weerbericht. Daar wordt NW 5 tot 6 afnemend gegeven. We gaan onderweg met in de kaartplotter een aantal plekken waar we kunnen stoppen als we het toch te gek vinden. De oversteek is 20 mijl dus dat is te overzien en de wind lijkt wat afgenomen ten opzichte van vanmorgen vroeg.

We zeilen alleen op de fok , dit gaat flink vlot ruim 7 knopen met de stroom mee. Bij het verkeersscheidingsysteem zien we op het eerste deel noordwaarts helemaal geen zeevaart. Naar het zuiden toe vaart 1 tanker die ruim voor ons langs gaat. Midden op de oversteek is het een rommelige zee met wat overfalls waardoor er af en toe een flinke golf tussen zit. De boot stuurt er goed overheen. Er staat een constante 5 bft. Als we voorbij het eiland Rathlin komen gaan we toch verder. Het gaat goed dus we gaan verder door. De stroom staat nu helemaal goed mee we gaan op de kaartplotter wel bijna 11 knopen. Dat gaat goed. We besluiten door te varen naar Glenarm. Bangor vinden we te ver worden dan gaan we ook weer stroom tegen krijgen.

Langs de Ierse kust trekt de wind af en toe nog even aan tot 6 bft, de golven zijn hier minder alleen om de kapen is het weer rommelig en lopen de golven af en toe weer flink op. Het gaat prima zo op de fok. Als we de laatste kaap voorbij zijn en de baai naar Glenarm invaren gaat de stroom al flink tegen staan. John stuurt naar wat ondieper water waar de golven wat minder zijn en de stroom wat minder hard tegen staat. Als we op de kaartplotter inzoomen zien we dat de haven groen (dus droogvallend) wordt weergegeven. Huh, hebben we het juiste waypoint ingevoerd. Ik pak de pilot van de Firth of Clyde waaruit we de haven hadden geselecteerd erbij. Het waypoint klopt en in de pilot staat dat de haven 4 meter diep is bij laag water. We varen door en hopen er het beste van. De haven is wel degelijk diep genoeg en er liggen pontoons waar je aan de eerste delen als visitor kan aanleggen.

We maken vast en nemen na wat opgeruimd te hebben eerst maar een borrel op deze overtocht en onze aankomst in Ierland, noord ierland.

20150708_21001920150708_211522

Na het eten lopen we een rondje door het plaatsje Glenarm. Er is een castle en de river Glenarm stroomt hier de zee in.

20150708_21142020150708_211440

Geen opmerkingen:

Een reactie posten