zondag 3 juni 2012

Assens

 

We slapen heerlijk uit. Buiten is het 15 graden en bewolkt als we op staan. Wat zullen we doen? Blijven liggen en de fietsen pakken om te zien of er toch nog meer te beleven is in Abenraa of toch maar verder? Omdat het nog niet erg warm is kiezen we ervoor kleine afstanden te varen. We besluiten dus weg te gaan en richting noorden te varen met westen wind een relaxte koers. Alleen het voorzeil ervoor en wind kracht 4 tot 5 en stroom mee varen we soms ruim 7 knopen de goede kant op.

Onze koers loopt precies over een schietoefengebied. Volgens de kaart moet op de kant met ballen aangegeven worden of je wel of niet door het gebied mag varen. Met de verrekijker zijn “geen ballen” te zien. Hoe we ook kijken “geen ballen” dus we varen door het gebied zonder onze koers te verleggen.  Opeens horen we naast de boot geluid van een dolfijn. En ja hoor er zwemt er een met ons een tijdje mee. Hij komt te weinig naar boven om op de foto vastgelegd te worden. Dit keer geen bruinvis maar een echte dolfijn. Prachtig.

Voor Assens is het weer even opletten. Je moet via de geul en om een noordkardinaal om de ondiepte van het “Assens Rev”  heen de haven aanlopen. Ook de geul in is het niet heel erg diep en in de haven hebben we maar 20 cm onder de kiel. De fjorden zijn goed diep soms 30, 40 of zelfs 80 meter diep maar de havens zijn dit niet.

We zoeken een plek met een groen bordje zoals in elke haven tot nu toe kan je daar zelf je plek in zoeken. Ook in deze haven staan de palen wat vreemd. Soms heel dicht bij elkaar dan weer heel ver uit elkaar. We liggen in een veel te ruime box maar die ernaast is weer veel te smal tussen de palen. De lengte van de box kan wel een 50 voeter bevatten. Het betalen is wederom via een kaarten automaat. In de havengidsen wordt ook hier weer gemeld dat de havenmeester je een hartelijk welkom geeft en blij is je te zien. Dit is echter al de 4e haven waar we geen havenmeester zien. Je mag wel overal voor betalen. Ook “moderne faciliteiten” is een ruim begrip. WC’s en douches zitten in portecabines waar wel een houten wand omheen is gezet zodat het van buiten op een een deens huisje lijkt.

Na een drankje in de kuip lopen we richting centrum van Assens. Dit zit op 10 minuten lopen van de haven. Er is op het strand een handbalwedstrijd aan de gang en overal zijn mensen met hun boot bezig. In ieder geval meer leven dan in Abenraa. We lopen langs het geboortehuis van Peder Willemoes, de zeeheld van Denemarken.

DSCN1326DSCN1329

Zijn standbeeld staat ook op de haveningang. Hij staat echter met zijn rug naar de haven toe. Hoe kan hij dan zo waken over de schippers?             

Vandaag was weliswaar weer een koude en winderige dag maar met zon en geen regen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten