maandag 11 juni 2012

Laeso( vestero havn)

laeso 3.jpg

Een half jaar geleden zaten we Denemarken en Zweden op Googlemaps te bekijken en zagen de beelden van Laeso. Wat zou het gaaf zijn daar naar toe te gaan. De vraag was wel wat we precies mochten bezoeken en of het allemaal natuurgebied zou zijn.

Vandaag is windkracht 4 tot variabel voorspeld in de weerberichten. We gaan vroeg onderweg om tijdig op Laeso aan te komen en zo het eiland zelf met eigen ogen te kunnen bekijken.

Na een heerlijke zeiltocht met een lekker lopend windje komen we in de haven aan op Laeso.        Op de fiets gaan we onderweg samen met de crew van de Dutch Lady. We fietsen richting de Saltsyden. Er wordt  na een tussenposen van zeker 250 jaar sinds 1991 weer zout gewonnen op Laeso.

Onderweg zien we de typische bouw op Laeso

DSCN1377DSCN1376

Als we een tijdje later op de zoutwin boerderij zijn zien we hoe er zout wordt gewonnen in baden van max 70 graden Celsius. Het zoute water wordt in baden verwarmd waarna het zout uitkristalliseerd. Het zout van Laeso schijnt een heel specifieke samenstelling te hebben van 95%NACL;5%andere zouten en mineralen;3-5 mg iodine/l.

We krijgen ondanks dat we eigenlijk na sluitingstijd aankomen toch een korte uitleg over het procedee.

DSCN1380DSCN1378

DSCN1385DSCN1384

Geen opmerkingen:

Een reactie posten