donderdag 19 juli 2012

0.0 water onder de kiel

 

We kunnen nu om het eiland Mon met nog hogere kliffen of door een smal en ondiep geultje naar Vordingsborg. De crew van de Dutch Lady is al eens door dit geultje gegaan en volgens hun moet het kunnen. Om Mon heen is op dit moment met de huidige weersvoorspelling ook geen echt goede optie. We kiezen dus voor de geul naar Vordingborg. Dit is ongeveer 30 mijl varen, via boeien en stukken die op de kaart 2 meter diepgang aangeven. ( Wij steken met de kiel 1,95 meter) Ook de brug voor Vordingsborg is nog een uitdaging. Er staat dat deze 20 meter hoog is maar afhankelijk van de waterstand is dit meer of minder en wij weten niet precies hoe hoog we zijn, iets van rond de 19 meter.

De Dutch Lady vaart voorop en we hebben de marifoon op kanaal 77 afgestemd. Het eerste stukje is volgens de kaart het ondiepst. Het gaat door het geultje helemaal goed. Af en toe nog 20cm onder de kiel volgens de dieptemeter. Het volgende ondiepe stukje laat de dieptemeter dan toch af en toe 0.0 onder de kiel zien. Voorzichtig doorvaren en het gaat prima. Het lijkt een beetje als varen op de randmeren.

De wolken boven ons hoofd pakken zich steeds meer samen. Als de regen toch echt stevig losbarst en de temperatuur nog niet boven de 14 graden is gekomen kunnen we niet echt van de omgeving genieten. We slingeren door de aangegeven geul en komen na een wat dieper stuk eerst onder een brug van 24 meter en dan later bij de brug van 20 meter. John vaart heel voorzichtig naar de brug, het blijft lastig inschatten hoeveel ruimte we hebben, we komen er mooi onder door met nog wat ruimte boven de mast. Gelukkig want we hebben met dit weer geen zin 25 mijl terug te varen.

Nog een klein stukje door ondiep water, nu blijft de dieptemeter wat langer op 0.0 staan, we gaan echter nog steeds vooruit. John denkt dat dit meer door planten wordt veroorzaakt dan dat we echt geen water meer onder de kiel hebben. Als we de geul naar de haven invaren krijgen we weer wat meer water onder de kiel. De haven zelf is ook niet heel diep maar met wat doorduwen door de modder vinden een plekje naast de “Blizzard” eveneens een boot uit Nederland.

In Vordingborg staat bij de winkelstraat aan beide zijden een beeldje met de wester en oosterpoort.

DSCN1783

Geen opmerkingen:

Een reactie posten