zaterdag 14 juli 2012

Afscheid van Zweden

 

Nagenoeg geen wind en motregen daar begint deze dag mee en zo nemen we vandaag afscheid van Zweden. Na tien mijl varen we om “Kullen” heen. Op Vinga hebben hiervan een tekening van Evert Taube, de volkszanger van Zweden, gezien.

DSCN1716DSCN1719

De lucht klaart wat op de zeilpakken kunnen uit. Als we de landsgrens van Denemarken over varen moeten we ook de vaarroute overvaren. In de havengids stond nogmaals dat ze hier ook streng controleren dat je je daaraan voldoet. We hebben onze route er dan ook netjes haaks overheen gepland. Er varen niet echt veel zeeschepen. Er zijn ons een aantal richting noorden voorlangs gegaan en in de verte komt een zeeschip op grote afstand onze kant op. Daar kunnen we dus ruim voorlangs varen naar de stuurboordzijde van de vaarroute. Appeltje, Eitje.

John hijst netjes de Deense gastenvlag als we onze koers netjes naast de hoofdroute hebben ingenomen.

DSCN1722

We zoeken een plekje in de haven van Helsingor aan de westzijde van de Sund. De haven ligt redelijk vol. De plekken die nog vrij zijn, zijn te smal dus we gaan langszij bij een motorboot. Het “Kronborg slot” dat we al van verre zagen liggen gaan we natuurlijk even van dichtbij bekijken. Heel wat grootser dan het muiderslot. Omdat het wat laat in de middag is gaan we niet echt binnenkijken. We wandelen nog wel door de tuinen en om het slot heen.

Het slot is ooit een Tolhuis geweest in de 16e eeuw werd het een slot. In 1629 is het slot afgebrand en weer opgebouwd. Van medio 1700 tot 1991 is het Deense Garnizoen in het slot gevestigd geweest.

DSCN1723DSCN1726

Geen opmerkingen:

Een reactie posten