donderdag 11 juni 2015

Farne Islands en Holy Island

 

We gaan vroeg op weg, de geplande tocht is 47 mijl en er is wederom weinig wind voorspeld. De sluis kunnen we gelijk invaren en van de VTS Tyne krijgen we permissie om de rivier af te varen. De Ferry komt wel de rivier op dus daar moeten we afstand van houden. Op de rivier staat geen wind als we op zee zijn staat er een windkracht 3 zuidoost. We hijssen de zeile. Al snel neemt de wind wat toe tot een 4 Bft. We varen pal voor de wind en er staat een flinke deining. Het is dus een echt slingerkoersje. Met het vooruitzicht om achter het anker in een ondiepe baai te overnachten vind ik de tocht iets minder aangenaam. Als we op 2/3 van de tocht zijn valt de wind weg en staat er alleen nog golven. We halen de zeilen weg en gaan op de motor verder.

20150611_17253720150611_172611

Bij de Farne islands gaat John zeer dicht langs de rotsen, erg spannend, om vervolgens in de Kettel voor anker te gaan. Er liggen een aantal boten die de bezoekers van Farne Island naar het vaste land moeten terugbrengen. Wij gooien het anker uit op een wat ongustige plek. De wind blaast precies tussen het eiland door. Het anker pakt wel meteen en achter de buiskap is het heerlijk zitten. Op het eiland zitten veel vogels zoals papagaaiduikers, zeekoeten en Jan van Genten.

We worden opgeroepen via de marifoon door Stephen van de Karana, hij komt bij ons langszij in de baai om te wachten op voldoende water bij Holy island. We drinken thee en praten bij over de tocht en over de Farne islands. Als er voldoende water staat gaan we naar de baai bij Holy island. De wind is koud dat is wel jammer voor een nacht achter het anker.

Bij Holy island moet je via een oostkardinaal en twee bakens op de kant in lijn te houden over het ondiepe geddelte naar het diepere deel voor het eiland waar we kunnen ankeren. Er liggen al een aantal vissers en 2 zeilboten. We zoeken een geschikte plek en laten het anker zakken. Het is goede ankergrond want wederom zit het anker gelijk vast.

20150611_224845

We eten en drinken nog koffie, wel binnen want buiten is de temperatuur weer flink gedaald. We zetten de GPS aan om onze locatie vannacht in de gaten te houden.

20150611_224903

1 opmerking: