dinsdag 16 juni 2015

Met Wind- Geen wind-Wind naar Peterhead

 

Ook vandaag moeten we ons aan de openingstijden van de deur/-brug houden om de haven te kunnen verlaten. Deze is 3 uur voor tot 3 uur na hoogwater open en staat er op  de drempel voldoende water om de haven te verlaten. We kunnen pas na 11:00 uur uitvaren. Als we weg willen liggen we toch nog wel aardig in de modder dus flink het gas erop om van onze plek te komen. Als we om 11:30 uur de haven hebben verlaten gaan we op weg naar Peterhead. De weersvoorspellingen zijn een beetje verschillend. Volgens de gribfiles komt er pas in de nacht veel wind en volgens de marifoon kan dit al eerder zijn. Echter is de windrichting gelijk en zal de wind van achter komen. Peterhead moeten we dus gaan halen vandaag al wordt dit een lange tocht het is 65 mijl varen.

20150616_130110

De eerste mijlen is er geen wind en met stroom tegen dus weer een deel op de motor. Wederom veel visbollen en vlaggen in het water. Het is dus goed uitkijken en slalom door het water varen. Als we Monrose river voorbij zijn begint er wind te komen. We zetten de gennaker en maken lekker voortgang. De wind neemt nu toe tot 18 knopen, de gennaker er af. Dan valt de wind weer volledig weg om voor Aberdeen zo’n 35 mijl gevaren weer aan te trekken. Wel pal van achteren. We gaan toch zeilen. Wel een lekker slingerkoersje. Helaas valt er nu ook wat regen. 20150616_130124

Ik maak met wat kunst en vliegwerk macaroni klaar, daar smullen we heerlijk van in de kuip. Met alleen het grootzeil gaan we ruim 8,5 knoop de goede richting op. De temperatuur daalt weer ook omdat het redelijk vochtig is en af en toe de voorspelde drizzle (miezerregen) valt. Nog maar een kop hete koffie gemaakt om warm te blijven. Als we de haven van Peterhead naderen roepen we op. Om ons heen doemen ineens een zeeschip en flink vissersschip, we moeten van Peterhead radio wachten met aanlopen. We besluiten om het zeil te laten zakken, echter voor de ingang van de haven is het een redelijke heksenketel echt prettig is dit laatste stukje dus niet.

We krijgen toestemming om in te varen, achterin de baai zit de marine, daar worden we opgevangen door Stephen en de bemanning van de K’dance die net voor ons binnen is gelopen. We ruimen de boel op, kachel aan en een borrel. Daar zijn we wel aan toe na deze lange tocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten