zondag 21 juni 2015

We zien wel hoever we komen

 

2 uur voor of 2 uur na laag water kunnen we weg uit de haven van Peterhead, dit wordt dus of vroeg op of laat, en dan niet zover komen. We kiezen voor vroeg op, om 7 uur wegvaren. We willen weer wat mijlen maken als het even kan. De thermometer geeft 10 graden aan brrr, maar de wind is matig, kracht 3 en komt uit de juiste richting het zuiden. We vragen aan de harber control toestemming om uit te varen en gaan onderweg. Er zijn al een heleboel  boten vertrokken uit de marina vanmorgen. Buiten de haven zetten we de zeilen en gaan onderweg, verder naar het noorden. De wind is prima en met stroom mee gaan we mooi vooruit de goede kant op.In ons zeilpak is het goed te doen. Af en toe wat spetters regen. De wolken daar zijn we inmiddels aangewend die horen bij schotland.

De kustlijn is hier divers. Soms gele stranden en duinen dan weer bruine kliffen. Op de kliffen bij Troup head zitten kolonies van Jan van Genten. Om ons heen zwemmen weer vele zeekoeten.20150620_12593820150620_125945

Helaas valt de wind weg na 30 mijl en gaan we op de motor verder. We krijgen wel de zon erbij. De temperatuur loopt lekker op. De zeiljas en de trui kunnen na een tijdje uit. Dit voelt beter aan. We zijn inmiddels ons noordelijkste punt voorbij van onze reis. Vanaf hier gaan we weer naar het zuiden.

We schieten goed op en kiezen daarom om door te varen naar Lossiemouth, totaal 60 mijl varen vanaf Peterhead. De meeste boten die met ons zijn vertrokken zijn naar Whitehills of naar Buckie afgeslagen. Als we bij de haven aankomen en we de havenmeester oproepen reageert niemand. We varen de haven binnen tussen de muren, onduidelijk is waar wij kunnen liggen. Het ziet er allemaal klein uit. We slaan links af en zoeken een box uit, deze is wat kort voor onze lengte. De havenmeester is er alleen van maandag tot vrijdag tijdens kantooruren. We moeten ons melden bij de Steamboat Inn. De dames daar weten niets van de haven maar geven wel alle papieren info en de sleutel van het hek en sanitair. We moeten maar een plekkie zoeken. Als we denken langs de langssteiger beter te kunnen liggen blijkt daar te weinig water te blijven staan. Toch maar weer een box opgezocht daar lijkt net genoeg water te blijven staan. We gaan het zien. De K’Dance komt ook binnen. John helpt zoeken naar een geschikt plekje, speelt voor havenmeeste. Deze boot is net zo diep als de onze maar nog ietsje langer. Het lukt om een plekje voor de nacht te bemachtigen. We gaan gesamenlijk uit eten in een gezellig restaurant waar zowel vis als vlees wordt geserveerd. Het smaakt goed na een mooie vaardag.

20150620_23025620150620_230307

Geen opmerkingen:

Een reactie posten