woensdag 10 juni 2015

River Tyne aanloop NewCastle

 

We tanken diesel, we hebben al aardig wat motor uren gehad en de komende dagen lijkt de wind ook niet heel erg aanwezig te zijn. We worden na het tanken gelijk geschut.

Buiten staat er toch iets wind en deze is zuidoost, we zetten de gennaker. We gaan nu ondanks weinig wind toch snel de goede richting op. Vandaag zijn de zeilpakken en zelfs de trui niet nodig. Kortom een prachtig zeiltochtje.

Voor de river Tyne halen we de zeilen naar beneden en roepen de VTS Tyne op dat we de rivier op willen naar de “royal Quay Marina” . Er is geen grote scheepvaart, we mogen doorvaren. We komen precies op de tijd dat we naar binnen geschut kunnen worden aan bij de sluis. We roepen op en mogen na de uitvaart gelijk invaren. Er ligt een ponton aan de rechterzijde. Omdat de sluisdeur naar de haven iets openstaat en er water de kolk instroomt is het nog best tricky aanleggen. Het lukt zonder schade. Naast ons komt de boot “Karana” een Engelsman die we ook in Scarborough en in Hartlepool hebben gezien. Er volgen nog een paar kleinere vissersboten en we worden geschut. Dit gebeurt met redelijk geweld. Er onstaat veel schuim, het lijkt wel een wasmachine. We krijgen wederom een persoonlijk welkom van de havenmeester en een ligplaats aan de langssteiger toegewezen.

Na een drankje gaan we op de fiets met een geleende fietskaart van de havenmeester naar Tynemouth. Het plaatsje aan de monding van de Tyne. Er is een Fish Quay met allemaal visrestaurants.

20150610_18211220150610_183203

Wij slaan deze over en fietsen door naar de Castle en gaan in het plaatsje op zoek naar een eettentje. We komen uit bij Art Café Barca, de kaart spreekt ons wel aan. Het blijkt een gezellig tentje te zijn, een pub met locals en lekkere muziek. Het eten smaakt ons prima. We bestellen nog een soort pie. Deze is lekker maar wel echt engels zoel met caramel en wipped cream bovenop.

20150610_203229

We fietsen terug en bekijken de route voor morgen. NewCastle laten we voor wat het is, we willen verder naar het noorden. Holy Island is een ankerplek en met dit mooie weer een goed reisdoel voor morgen. Met pilot en de Reeds komen we er niet helemaal uit hoe laat we daar naar binnen kunnen varen. John gaat navraag doen bij Stephen van de Karana. Onder het genot van een biertje wordt de tocht van morgen doorgenomen.

1 opmerking: