zondag 21 juni 2015

Flink de stroom tegen

 

We kunnen pas rond half 1 de haven verlaten omdat er anders niet voldoende water staat om naar buiten te varen. Omdat er minder water in de haven staat dan op de kaart staat aangegeven is het nog spannend of we voldoende water onder de kiel hebben. Het lukt in 1 keer.

20150621_140310

Naar Inverness is het een flink stuk varen en er zitten een paar stukken in waar je liever de stroom mee hebt dan tegen. Helaas staat er maar weer erg weinig wind dus het wordt weer een motor tochtje. Als we merken dat we de sluis bij Inverness niet gaan halen proberen we nog wat te zeilen maar de stroom begint al wat tegen te staan en de wind is nog steeds niet meer dan 8 knopen. We starten de motor. We willen niet alle stroom tegen gaan krijgen.

Helaas merken we dat we steeds meer stroom krijgen op het laatste deel van de “Moray Firth” maar wat gas erbij. Als we de “Inverness Firth”  opvaren zien we de Eddy’s en wat vreemde stroomravelingen, omdat er nagenoeg geen wind staat is het goed te doen alleen gaan we er niet zo snel tegen in. Voor de vuurtoren zien we een groepje dolfijnen zwemmen en een paar zeehonden.

Als we Chanonry Point voorbij zijn wordt het water weer rustiger maar de stroom tegen blijft. We varen via de Middle Bank richting de brug bij Inverness, Kessock Bridge. We krijgen nog meer dolfijnen te zien. We proberen ze te filmen maar dat is erg lastig.

Bij de Kessock bridge is he t goed uitkijken want daar staat een flinke stroming. Wat extra gas erbij  om tegen de 4 tot 5 knopen stroom in te varen. Als we de brug onderdoor zijn is de stroom tegen afgenomen. We zoeken een ankerplek op tegenover de sluizen naar het Caledonisch Kanaal. De Clachnaharry Locks gaan we morgen in om het kanaal op te gaan. Als het anker goed vastzit gaan de zeilpakken uit en smaakt ons de  warme maaltijd zeer goed.

20150621_140302.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten