zondag 7 juni 2015

Naar het Noorden van Engeland

 

We willen vandaag onze reis gaan vervolgen naar het noorden van Engeland. De wind blaast nog steeds flink door het want. Wat zullen we doen? Wat zegt men op de weerberichten. Deze geven 4-5 BFt echter wel uit het noorden tot noordwesten. Dat is nou net de kant waar we naar toe willen. De eerstvolgende haven waar wij in kunnen is Scarborough en is 40 mijl varen. De twijfel slaat toe maar Grimsby hebben we wel gezien. We trekken onze zeilpakken aan en gaan er voor. Als het niet bevalt kunnen we altijd nog omkeren.

In de haven en buiten de haven worden begroet door een zeehond. Ze zijn beide nieuwsgierig en kijken ons na. Op de Humber zijn meer zeilboten aan het zeilen dat geeft ons moed. De wind is ook nog meer west dan noordwest we zeilen met de stroom mee redelijk vlot de Humber af. We worden door de VTS Humber nauwlettend begeleid en ons wordt verteld welke route en langs welke boeien we mogen oversteken naar het noorden. Er is ook een zeilrace bezig. Het commite wordt op de vingers getikt dat er diverse boten zich niet aan de afspraak houden van het volgen van  de van te voren afgesproken routes.

Bij boei 3 Chequer verlaten we de Humber en zeilen tussen de wal en het windmolenpark door richting het noorden. De koers is nog bezeild. We moeten een klap maken om rond de windmolens te komen. Bij het tweede windmolen park valt de wind weg en draait. We denken de laatste kardinaal net te kunnen halen maar dit gaat door de stroom die er staat net niet. Prompt worden we door de begeleiders van het park opgeroepen dat we de kardinaal vrij moeten varen. We zijn er inmiddels al voorbij toch worden we er op gewezen dat het een West Kardinaal is en we dus aan de westzijde er voorbij hadden gemoeten. Foei.

20150607_180516

De wind trekt weer wat aan we gaan weer vlot in de juiste richting echter na ongeveer een uur is de wind er helemaal uit. Het laatste deel doen we maar op de motor. We komen Flamborough head maar net voorbij als we er dicht langsvaren om foto’s te maken. Er staat flink wat stroom

Bij Scarborough kunnen we alleen met voldoende water naar binnen varen. De Reeds geeft meer water aan dan de kaart die we hebben via navionics. De Reeds blijkt de kloppen. De haven is uitgebaggerd tot 2 meter bij de langssteiger. We krijgen via de Port Control een plekje toegewezen. Scarborough is een bijzonder plaatsje.

20150608_13140020150608_143938

Geen opmerkingen:

Een reactie posten